HABER/ Özge GÜNERKEN

İzmir’in Narlıdere ilçesinde, ağaçlar ve yeşillikler içinde kurulu huzurevinin bahçesinde yaşayan kedi ve köpeklerin bazı yaşlılar tarafından istenmemesi kriz yarattı. Narlıdere Huzurevi’nin hayvansever sakinleri ile çevrede hayvan istemeyenler arasında yaşanan sorunların çözümü için geçtiğimiz günlerde özel bir toplantı düzenlendi. Toplantıya huzurevi yetkilileri, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukat Senem Demirel, Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP temsilcileri Esin Önder, Meral Örüç ile huzurevi sakinleri katıldı. Toplantıda hayvansever huzurevi sakinleri, özellikle bahçede bakılan kediler sayesinde yaşama tutunduklarını, onlarla vakit geçirmenin kendileri için adeta bir terapi görevi gördüğünü dile getirdi. Huzurevinde kedi ve köpek istemediklerini belirten sakinler ise, kedilerin bazen binaların içine kadar girdiklerini, bu durumun hijyenik olmadığını, bazı yaşlıların kedi tüyüne alerjisi olduğu için sağlık problemi de yaşadıklarını anlattı.

ORTAK YOL BULUNACAK

Huzurevi yetkilileri kedi veya köpeklerin meçhule atılması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını belirterek, köpekler için binalara uzak ağaçlıklı bölgede bir barınak yaptıklarını, bahçedeki tüm hayvanların kısırlaştırılmaları için de belediye ile ortak çalıştıklarını belirtti. Yetkililer, kedilerin bina içine girme sorununu çözemedikleri için sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Toplantıda söz alan Avukat Demirel ise 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu ile ilgili bilgi vererek, keyfi şekilde hayvanların toplanamayacağını anlattı. Hem insanların huzuru hem de hayvanların yaşam haklarını gözetecek bir çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder şöyle konuştu: “20 civarında yaşlı sakin, müdür yardımcıları ve kurum hekimi ile görüştük. Huzurevi dağlık alanda kurulu. Yani insanlar kadar hayvanların da yaşam alanı burası. O nedenle zaten kedi ve köpeklerin toplatılarak başka bir yere götürülmeleri hem vicdanen yanlış hem de hukuka aykırı. Bizler yetkililere kedilerin içeri girmelerine engel olacak bir çözümün bulunması için destek vereceğiz. Ayrıca bahçede kısırlaştırılmamış ve agresif olabilecek köpeklerin yakalanması için de belediyeye yardım edeceğiz. Yönetime hayvanseven sakinlerin bir blokta toplanması önerisini getirdik. Bunun çok zor olduğunu söylediler ama bu, kalıcı bir çözüm olabilir. Çözüm önerilerimizi geliştirerek Valimiz Erol Ayyıldız ile konuyu ayrıca görüşme kararı aldık. Umuyorum, hayvanları ve hayvanseverleri üzmeden, hayvan istemeyenlerin de isteklerine saygı gösterecek çözümü bulacağız.”

Hayvan sevene ceza verilemez

Besleme yaptığı için S.B. adlı bir sakinin huzurevi yönetimi tarafından disipline verilmesi ve kedileri bahçesinde bakan bir diğer sakinin de huzurevinden atılmakla tehdit edildiği yönünde federasyona şikayetler de geldiğini anlatan Esin Önder, “Hayvanları sevdiği, beslediği için kimseye ceza verilemez, yeri değiştirilemez” dedi ve bu yöndeki gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirtti.