Özel/ GÖKÇE ADAR ÇUBUKÇIOĞLU- 1987 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 7 bin metrekare arsa vererek yüzde 23.85 hissesine sahip olduğu İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş. tarafından Türkiye'nin en yüksek ikinci binası olarak tarihe geçen Hilton İzmir, yıllar önce hizmete girmiş, uzun bir süre kentin göz bebeği olarak kalmıştı. Sosyal ve kültürel etkinliklerin ilk adresi olan otel, yıllarca uluslararası önemli etkinliklere ev sahipliği yapmış, ünlü isimleri ve kentin pek çok kanaat önderini konuk etmişti. 2020 yılında, Hilton Otel'den yapılan bir yazılı açıklama ile otelin kapanacağı duyurulmuştu. Bu duyurunun ardından, otelin faaliyet gösterdiği 33 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi kasasına tek bir kuruşun dahi girmediği ortaya çıkmıştı. Hatta, dönemin belediye başkanı Burhan Özfatura ve Günal İnşaat Firması'ndan Mehmet Nazif Günal arasında yapılan anlaşmada, 'Otel otoparkının gelirinin yüzde 50'si İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne kalacaktır' ifadesi sadece yazılı belgelerde kalmış, İzmir Büyükşehir Belediyesi otopark gelirlerinden 1 TL dahi gelir elde edememişti. Bir süre atıl durumda kalan Hilton İzmir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in talimatıyla İzmir'de meydana gelen 6.9'luk depremden sonra bir süre depremzedelere ev sahipliği yapmış, kısa bir süre de atıl durumdan kurtulmuştu.



ZARAR HUKUKA TAŞINDI

Kentin duyarlı ekonomistleri ve avukatları, yıllarca İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1 kuruş dahi vermeyen Hilton Oteli'ni, yargıya taşımış ve gerekli araştırmaların yapılmasını talep etmişti. İzmirli avukat Senih Özay; Sayıştay, Maliye Bakanlığı ve Barolar Birliği'ne yazdığı dilekçeler ile otelin kenti uğrattığı kamu zararını bildirerek, 'İzmir, bu otelden para kazandı mı? Kaç TL kazandı?' şeklinde sorulara cevap aradı. Savcılığa da dilekçe yazan Özay, o dönemin belediye başkanı olan Burhan Özfatura ile Yüksel Çakmur, Ceyhan Demir, Aziz Kocaoğlu, Tunç Soyer'in yargılanmasını talep etti. Özay'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla verilen cevapta, 'ceza zaman aşımı dikkate alınarak, son 8 yıldır görevde olduğu dönemde belediyenin alacağını takip ve tahsil etmeyen ve kamu zararına sebep olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer ve eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yargılanmasına izin verilmiştir” denildi.

'ŞAŞIRMADIM'
Ayrıca karara göre; Mali Hizmetler Dairesi Başkanları Aydın Güzhan, Pınar Çalışkan, 2014 yılından itibaren İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı olarak görev yapan Hakan Öztürk ve aynı dönem içerisinde belediyede Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan ve konulardan haberdar olup yazışmalarda imzaları bulunan Erhan Bey ve Barış Karcı hakkında da, soruşturma izni verildi. Av. Senih Özay da, konuyu Danıştay'a taşıyarak, ceza zaman aşımının Avrupa'da olduğu gibi 30 yıl olmasını talep etti. Av. Senih Özay, “Türkiye'deki hukuk sistemine göre, karar şaşırtıcı olmadı” dedi.

Kriz satışı  yavaşlattı
Hilton Otel'in içerisinde bulunan Fame City hissesi, bir süre önce Miray İnşaat Yapı tarafından satın alınmıştı. Atıl durumda olan otelin tüm satışı beklenirken, süreç askıya alındı. Miray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç, “Hilton'un Fame City kısmını satın aldık. Amacımız, kulenin hepsini satın almaktı. Ancak, son zamanlarda her şeye gelen zam ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle, alım sürecimiz yavaşladı. Şu an satın aldığımız kısmın, fizibilite çalışmaları devam ediyor. Fame City kısmına ne yapacağımız konusuna, çalışmalar bittikten sonra karar vereceğiz” dedi.