İzmir'de 175 atletizm hakemi 350 bin TL'yi bulan ücretlerini aylardır alamadı. Atletizm dışında basketbol, voleybol, masa tenisi, hentbol gibi pek çok branşta hakemlere ödeme yapılmıyor.

HABER / LEVENT ARIÖZ

Gençlik ve Spor Bakanlığı devasa bütçesi, dev yatırımları ve binlerce çalışanıyla birlikte Türkiye'nin en önemli bakanlıklarından biri. Bünyesinde bulunan 61 Federasyon da bütçelerini Gençlik Spor Bakanlığı'na sunuyor. Ancak son bir yıldır futbol dışındaki branşlarda özellikle mahalli ölçekte mali sorunlar yaşanıyor.
Futbolculara ödenen yüksek maaşlar, teknik direktörlerin aldığı abartılı ücretler, profesyonel hakemlerin bol sıfırlı maç başı ücretlerinin yanında, diğer spor branşları kan ağlamaya devam ediyor. İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'nde futbol dışında federasyonu bulunan 61 sporda görev yapan hakemler 2017 yılı alacaklarını tahsil edemedi. Sporun atası atletizmde de aynı sorun geçerli. Atletizmde görevli 175 faal hakem, kişi başı ortalama 2 bin TL'lik hakedişini alamazken toplam meblağ 350 bin TL'yi buluyor. Bu rakamda futbol milli takımı teknik direktörlüğü görevinden ayrılan Fatih Terim'in 14 milyon TL olan tazminatının yalnızca 40'ta birine denk geliyor.


ÇOĞU DAR GELİRLİ

hakematletizm1İzmir Atletizm Hakemleri Derneği Başkanı Erdoğan Günak, hakemlik yapan kişilerin çoğunun dar gelirli insanlar olduğunu belirtip, "Yağmurda, çamurda sabah 8'den, akşam 8'e kadar süren müsabakalarda görev alıp kendi cebinden harcama yapan insanlar var. 8 aylık hakedişlerini alamadılar. Bünyemizdeki 175 hakem 2017 yılı itibariyle 8 ay boyunca ortalama 26 müsabakayı yönetti ve emeklerinin karşılığını alamadı. Alacaklarımız konusunda Gençlik Spor İl Müdürlüğü'yle iletişime geçmeye çalışıyoruz ancak herhangi bir muhattap bulamıyoruz" görüşlerini belirtti.

CUMARTESİ TOPLANTI VAR

Yaşanan sorunun tüm branşlarda geçerli olduğunu ve mağdur durumdaki Ege bölgesi hakemlerinin cumartesi günü Halkapınar Spor Salonu'nda bir toplantı yapacağının altını çizen Günak, "Aydın, Denizli, Balıkesir, Manisa ve çevre illerdeki hakemler bir araya gelip yol haritası çizecekler.
Futbol dışındaki diğer sporlara yatırım yapılmıyor. Böyle olunca ilgi de azalıyor. Birçok şampiyon çıkardığımız, olimpiyatlara sporcu gönderdiğimiz Seha Aksoy Atletizm Sahası'nın hali ortada. Kendi imkanlarımızla alanın eksiklerini kapatmaya çalışıyoruz. Umarım amatör sporların sesi duyulur" diye konuştu.

Ödeme sözü verdiler

Atletizmde yaşanan hakemlerin alacak sorunu basketbolda da geçerli. Basketbol İzmir İl Temsilcisi Volkan İmre, çoğu ilde yaşanan ödenek sıkıntısının İzmir'de de geçerli olduğunu belirtip, "Son olarak geçen ay, aralık ayının hakedişleri hakemlerin hesabına yattı. Maçları yöneten hakemlerimizin çoğu öğrenci ve maddi sıkıntıları var. 2017 yılından beri hakedişlerini alamadıklarından, ulaşım ve yemek masraflarını ceplerinden ödüyorlar. Gençlik Spor İl Müdürlüğü'yle yaptığımız görüşmede gelecek hafta hakemlere toplu bir ödeme yapacaklarını söylediler. Bekleyip göreceğiz" dedi.

Masa tenisinde de durum aynı

Aynı sıkıntı masa tenisi branşında da mevcut. 2017 Ocak ayı itibariyle hakemlerin maç başı ücretleri ödenmedi. İzmir'de kayıtlı 70 hakem bulunurken, en az alacağı olan hakemin 500, en fazla hakedişi biriken hakemin 3 bin TL'lik alacağı bulunduğu kaydedildi. Ödemelerde ilk kez 2017 yılında böyle bir gecikme yaşanırken, Masa Tenisi hakemleri faaliyetlerini kendi bütçeleriyle karşılamaya çalışıyor. 16-17 Eylül'de Foça'da başlayacak yeni sezon öncesi de hakemler kendi imkanlarıyla yarışmalara katılacak.