Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir Barosu, Hayvan Hakları Yasası Çalıştayı’nı hafta sonunda gerçekleştirdi. Çalıştaya Adana, Ankara, Antalya, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Hatay, Isparta, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Manisa, Mersin, Ordu, Sakarya, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak baroları ile hayvan hakları alanında çalışmalar yürüten akademi, kurum ve derneklerin üyeleri katıldı. Çalıştayda; 5199 sayılı kanunda yapılacak yeni düzenlemelere katkı sunacak öneriler masaya yatırıldı.

Çalıştayla ilgili bilgi veren İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Senem Demirel Acar, “Çalıştayın amacı; şu an TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu’nda ele alınan yeni yasa taslağı çalışmasına katkı koymak; oraya bir teklif sunmak. Mevcut yasanın eksikleri ve hataları neler, yeni yasada nelerin değişmesi ve düzeltilmesi gerekiyor, tüm bunları bir rapor haline getirip taslak oluşturacağız. Çalıştayımıza barolar haricinde akademisyenler ve hayvan haklarına yönelik çalışma yapan kuruluşlar da katıldı. Bu bağlamda hem belediyeler hem hayvanseverler hem veteriner hekimler hem de hukukçular gözünden hayvan haklarını ele alma şansımız oldu. Hedefimizi aslında büyük ölçüde gerçekleştirdik. Diğer barolar bu çalıştayın ikincisini yaparak; en son da bir kurultay düzenleyerek taslak metnin hazırlanmasını teklifi geldi. Tam netleşmedi ama Ocak ayında Adana Barosu ev sahipliğinde bir çalıştay daha yapılması gündemde. O çalıştayın ardından gelen tüm öneriler ve teklifler doğrultusunda bir taslak metin hazırlayacağınız ve bunu da Meclis’e sunacağız” diye konuştu.

Önce anlayış değişmeli

Öte yandan çalıştayda açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer de ülkemizde adı her ne kadar Hayvan Hakları Yasası olsa da mevcut 5199 sayılı yasanın hayvan haklarını korumadığına, aksine hayvanları bir meta olarak gördüğüne dikkat çekti. Yılmazer, yeni bir yasaya acilen ihtiyaç duyulduğunu ancak yeni yasa hazırlanırken öncelikle hayvanlara bakış açısının değişmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Yeni yasada cezalara verilecek olan müeyyide 2 yılın altında olmamalı; ceza asla paraya çevrilememeli ve ertelenememeli. Tabii yapılacak olan yeni yasanın anlayışında bir farklılık olması gerekiyor. Hayvanların bir mal ya da eşya gibi korunmasına yönelik olarak değil de, korunmaya değer menfaatlerinin olduğu gözetilerek, bunların bir hak kavramı çerçevesinde düşünülmesi gerekiyor. Hayvan Hakları Yasası’nın bu anlayışla düzenlenmesi ve bütün maddelere de bu anlayışın sirayet etmesi çok önemli. Yani hayvanlar mal olmaktan çıkarılarak duygusal varlıklar olarak kabul edilmeli.”

Moderatörlüğünü İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Gamze Karaoğlu’nun yaptığı çalıştayın ilk oturumuna Yaşar Üniversitesi’nden Dr. Emre Cumalıoğlu, Belediye Veteriner Hekimler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Vet. Hekim Sinan Okçuoğlu ve Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Vet. Hekim Serdar Aktop konuşmacı olarak katıldı. İkinci oturumun moderatörlüğünü İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi Av. Duygucan Yazıcı yaptı. Oturumda HAYTAP İzmir Temsilcisi Dr. Nevcivan Güldaş, HayKonfed adına EgeFed Başkanı Funda Bayrı Ersoy ve İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Av. Tuğçe Berber de sunum yaptı. Oturumlarda mevcut yasadaki eksiklikler ele alınarak, Türkiye’de gerçek anlamda hayvan haklarından bahsedebilmek için nelerin değişmesi gerektiği detaylı olarak tartışıldı.

Çalıştayın kapanışında söz alan Baro Başkanı Av. Özkan Yücel de, sonuçları itibarıyla çalıştayın çok faydalı olacağına inandığını ifade ederek “Büyük boşluk bulunan ve herkesi derinden yaralayan bir alanda kalıcı çözümler yaratmak için hukukçular olarak elimizi taşın altına koymak zorundaydık. Umarım hep birlikte acı vermeden, acı çektirmeden dostça yaşayabileceğimiz bir dünyaya ulaşırız” dedi. Çalıştayın sonuç değerlendirmesi ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.