Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren HABAŞ Demir- Çelik Fabrikası'nda NEG Mühendislik firmasının taşeron işçisi olarak çalışan Şaban Karaca, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında iş kazası sonucu hayatını kaybetmişti. Olaya ilişkin ilk duruşma 24 Haziran 2021 günü Aliağa 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Ceza davasına ilişkin süreç devam ederken, Şaban Karaca’nın eşi ve çocukları da gazetemize başvurdu. Karaca ailesi, ceza davası sonrasında avukatlarına, NEG Mühendislik Firması tarafından tazminat ödeyeceklerine dair söz verildiğini aktararak, gelen tazminat teklifinde bir kez daha yıkıldı.

‘HİÇBİR BEDEL ÖDEMEYEMEZ’

Babasının ölümü üzerinden neredeyse 1 yıl geçtiğini, bu süreçte annesinin psikolojik tedavi gördüğünü ve aynı zamanda kardeşinin de otizmli olduğuna dikkat çeken Samet Karaca (16), babasının ölümü üzerine NEG Mühendislik firmasının kendilerini düşünüyormuş gibi yapıp avukatlarına 'tazminat ödeyeceğiz' sözü vermesini ve üzerine komik bir rakamla karşılaşmasına isyan etti. Karaca, “Şirket yetkilileri dava sonrası avukatımızın yanına gelerek, babamın onlar için çok değerli olduğunu ve bizim yanımızda olarak tazminat ödeyeceklerini söylemişler. Bu yaklaşımlarını ilk duyduğumuzda hoş karşıladık ancak sonrasında gelen teklif bizi çok üzdü. Benim için tek sefere mahsus 334 lira, ağır otizm engeli olan kardeşim Yusuf için de tek sefere mahsus 4 bin 897 lira önermişler. Hiçbir bedel babamın canını ödemeye yetmez ancak bu teklif de çok ağırımıza gitti. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı” diye konuştu.

‘EŞİM ÇOK ÇALIŞIYORDU’

Genç yaşında dul kalan Şaban Karaca’nın eşi Fatma Karaca (36), en küçük oğlu Yusuf Karaca’nın (14) ağır otizmli olduğunu ve kendisinin çalışmadığını belirterek, eşinin çalışma koşulları hakkında konuştu. Karaca, şöyle konuştu: “Eşim gece yarılarına kadar çalışıyordu. Gelip üstün körü yemeğini yiyip uykuya dalıyordu. Eşime ne olduysa iş yerindeki çalışma şartlarından oldu. Eşime sürekli gitme, orada çalışma diyordum. O da mecbur olduğunu söylüyordu. Hafta sonu tatili olmadan, 1 gün bile dinlenmeden, uzun mesai süreleri altında çalışıyordu. Adam gencecik yaşında canından oldu. Sabah, sapa sağlam gönderdiğim eşimin ölü bedenini aldım. Ben eşimi kaybettim ona mı üzüleyim, bunların yaptıklarına mı?” 

Tazminat davası açacaklar

Karaca ailesinin avukatı İbrahim Özdemir, soruşturma aşamasında savcılıkça alınan bilirkişi raporunda şirket yetkililerinin yüzde 75 oranında asli kusurlu bulunduğunu dile getirerek, “Şaban Karaca’nın ölümüyle neticelenen iş kazası sebebiyle sorumlular HABAŞ, NEG Mühendislik ve firma yetkililerine maddi ve manevi tazminat istemli dava açma hazırlığındayız” dedi.