HABER/ Sinan KESKİN

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Semdikaları Yasası gereği İzmir Alsancak Nevvar-Salih İşgören Devlet Hastanesi'nde yetkili sendikanın tespiti için yapılan komisyon toplantısı hastaneyi karıştırdı. Toplantıda hiçbir sendikanın çoğunluğu sağlayamadığı tespit edilirken Başhekim Uzm. Dr. M. Zeki Yaşar'ın ikinci toplantıyı yaptırmayarak Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen'i yetkili olarak tanıdığı öne sürüldü. İddiaya göre Yaşar, diğer sendikaların yetkililerine, “Hiçbirinize konuşma hakkı vermiyorum. Gidin hakkınızı mahkemede arayın” dedi.

Diğerlerini yok saydı

Hastanede yetkili sendikanın tespiti için 15 Mayıs'ta yapılan ilk komisyon toplantısına yönetim adına Başhekim M. Zeki Yaşar, Başhekim Yardımcıları İskender Kılıçarslan, Yaşar Tamer Alp, İdari İşler Müdürü Hatice Bircan, maaş kutemetliğinden Hatice Kurşun ve Nazan Kurum katılırken sendikaları temsilen Ahmet Gümüş, İbrahim Cura, Ertuğrul Özarslan, Sebahat Kirman, Banu Karahan katıldı. Yapılan toplantı sonunda hastanede örgütlü bulunan sendikaların üye sayıları tespit edildi. Buna göre; Demokratik Sağlık-Sen'in 146, Sağlık-Sen'in 146, SES'in 32, TSS'nin 7 ve Genel Sağlık-İş'in 6 üyesi bulunduğu tespit edildi. 16 Mayıs'ta yapılan ikinci toplantıda Başhekim Uzm.Dr. M.Zeki Yaşar'ın Sağlık-Sen dışındaki sendikaları yok saydığını iddia eden sendika temsilcileri bir tutanakla durumu kamuoyu ile paylaştı. Başhekim Yaşar'ın, “Hiçbirinize konuşma hakkı vermiyorum. Gidin hakkınızı mahkemede arayın” diyerek komisyonu çalıştırmadığını dile getiren Demokratik Sağlık-Sen İzmir Bölge Temsilcisi Ahmet Doğruyol, başhekimin Sağlık-Sen ile birlikte hareket ederek 150 Sağlık-Sen üyesi, 139 da Demokratik Sağlık-Sen üyesi bulunduğu tespitini yaparak bir tutanak hazırladıklarını ancak bu tutanağa diğer sendikaların hiçbirinin imza atmadığını ifade etti.

Hakkımızı arıyoruz

Başhekim M.Zeki Yaşar'ın iktidar yanlısı Sağlık-Sen'den yana tavır sergileyerek hem sendikalar yasasına hem de Türk Ceza Kanunu'nun 118. maddesine muhalefet ettiğini öne süren Doğruyol, şöyle devam etti: “Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen iktidarla birlikte hareket etmiş olmasından dolayı başhekime baskı gelmiş olabileceğini, bu baskılar sonucunda böyle bir karar vermiş olduğunu düşünüyoruz. Avukatımız komisyonun çalıştırılmaması ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Ayrıca Temmuz ayının ilk haftası hastanede yetkili sendikanın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından karara itiraz edeceğiz. Bize göre Demokratik Sağlık-Sen'in 147, Sağlık-Sen'in 145 üyesi bulunuyor. Sağlık-Sen'in yaptığı bazı üyeliklerin kanuna aykırı olduğunu da düşünüyoruz. Biz ayrıcalık istemiyoruz. Mevcut kanunlar ve genelgeler çerçevesinde hakkımızı arıyoruz. Hak ne ise o olsun.”

Yöneticiler siyasi baskılara açık

Hastane yöneticilerinin sözleşmeli olmasından dolayı siyasal baskılara açık hale geldiklerini iddia eden Demokratik Sağlık-Sen İzmir Bölge Temsilcisi Ahmet Doğruyol, “Eski sistemdeki gibi kadrolu olsalar bu baskıları göğüsleyebilirler. Her sözleşme döneminde siyasilerin ya da siyasete yakın olan STK'ların baskısına boyun eğmek durumunda kalmazlar” diye konuştu. Öte yandan Başhekim Uzm.Dr. M. Zeki Yaşar, kamu görevlisi olduğu için Sağlık İl Müdürlüğü'nün izin vermesi durumunda konabileceğini, aksi takdirde açıklama yapamayacağını söyledi.