Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Çiğli Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın, çöp kapasitesini doldurduğunu söyleyen Harmandalı sakinleri, tesisin rehabilite edilerek kapatılmasını istedi. Çöp sahasının kapasitesini aştığını; kokudan durulmadığını ve heyelana neden olduğunu söyleyen vatandaşlar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e çağrıda bulundu. Vatandaşlar, yerel idare yöneticilerinin bölgeye gelerek mağduriyetlerinin görülmesini ve çözüm bulunmasını istediklerini açıkladılar. Günde ortalama 6,5 santim toprağın kaydığını dile getiren vatandaşlar, bölgenin tahliye edilmesinin çözüm olmadığını söyledi.

“ÜMRANİYE’YE OLAN BİZE DE OLMASIN”

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar, 2011 yılından beri harmandalı bölgesinde bir felaket olacağını söylemesine rağmen bir önlem alınmadığını dile getirerek, “Son olarak 2019 yılı Ağustos ayında yukarıda bir elektrik direğinin kaydığını tespit ettik. O nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesine sözlü olarak uyarıda bulunduk. Onlar da uzman bir kişi aracılığıyla bölgede inceleme yaptı, yalandan bir rapor yayınladı. Ama hiçbir şey yapmadı. Şimdi de sonuç ortada. Burada vatandaşlar mağdur oldu. Evlerinin dibine kadar toprak geldi. Bölge her gün kayıyor. Kimse ilgilenmiyor” diye konuştu. Kazar, Büyükşehir’in evleri tehlike altında olan vatandaşın tahliyesi için 10 bin lira ödeme yapacağına dikkat çekerek, “Vatandaşın taşınma masrafı 5 bin lira, kalan diğer 5 bin lira da 2- 3 aylık kirasına gitti. Sonrasında ne yapacaklar? Buraların biran önce rehabilite edilmesi ve çöp tesisinin kapatılması gerekiyor. Artık burada geçici çözümler işlemiyor” dedi. 9 Eylül Muhabirine alanı gezdiren Kazar, 1993 yılında İstanbul Ümraniye’de yaşanan ve kayıtlara ‘Ümraniye çöp patlaması’ adıyla geçen olayı hatırlattı. Kazar, “Ümraniye’deki olayın aynısının burada olmasını mı bekliyorlar? Harmandalı çöp sahası bu şekilde yarıklarla doldu. Burayı kapatın artık!” dedi. Öte yandan Kazar, “Çöp, ölüm, yaşam arasında sıkıştık” diyerek 26 Eylül Pazar günü yerel halkla birlikte eylem kararı aldıklarını açıkladı.

BİZ DEĞİL ÇÖP GİTSİN

Evini tahliye etmesi istenilen vatandaşlardan Binali Ok, yaşadıklarını gazetemize anlattı. Ok, “Ben güç bela bu evi yaptım. Büyükşehir’den oturma ruhsatımı aldım. En son yol katılım parası istenildi. Onun daha taksiti bitmedi. Bu toprak evimin dibine kadar geldi. Ben belediye ekiplerine diyorum ki burayı temizleyin, ben evimde oturmaya devam edeyim. Hiçbir risk yokken ben evimden neden çıkıyorum. Buralar temizlensin, çöp tesisi başka yere gitsin, bizler de evlerimizi terk etmek zorunda kalmayalım” şeklinde konuştu. Öte yandan Ok, Utku Gümrükçü ve Tunç Soyer’e tepkisini dile getirerek, “Bir gün bile kapımızı çalmadılar. Oturdukları koltukları hak etmiyorlar. Çevre Şehircilikten buraya heyet geldi. Evimin sağlam olduğunu söylendi. Ancak evimin dibindeki bu toprak alanın temizlenmesi gerekiyor. Onlar bu toprak alanı temizlemek yerine beni evimden çıkarıyorlar. Buraları ranta teslim etmek için mi bizi çıkarmaya çalışıyorlar” sözlerini kaydetti.