Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZELMAN şirketinde çalışan ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şube üyesi emekçiler, en son imzaladıkları Toplu İş Sözleşme’de (TİS) yer alan sosyal yardımlar maddesindeki Halkın Bakkalı’ndan aylık 300 lira, yıllık 3 bin 600 liralık alışveriş hakkı elde etmişti. Bu hakla bir yandan çiftçinin bir yandan da emekçinin desteklenmesi hedefleniyordu. Ancak İZELMAN işçileri, verilen hakkın uygulamada yüz güldürmediğini ifade etti. Halkın Bakkalı’nın ürün çeşitliliğinin azlığına ve şube yetersizliğine dikkat çeken işçiler, toplu sözleşme sürecinde verilen sözlerin tutulmasını talep etti. Konuya ilişkin Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şube’ler, Kemeraltı eski Balık Hali önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal okudu.

Taleplerimize ses verin

Toplu İş Sözleşmesi sürecinde imzalanan sosyal yardımlar maddesine dikkat çeken Topal, “Şu an için 2021 yılındaki 3 bin 600 liralık gıda yardımı çeklerini geriye dönük kısımlarını taksitler halinde alıyoruz. Haziran ayından bu yana Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in Halkın Bakkalı adı altında köylünün, tarımın, kooperatiflerin kalkınabilmesi için seferber olduğu bu anlamlı projeyi biz emekçiler de destekliyoruz. Biz İZELMAN emekçileri olarak; bunu halkın dayanışması olarak kabul ediyoruz. Köylü milletin efendisidir diyoruz. Ama maalesef ki talep ettiğimiz bazı konular hakkında Grand Plaza Şirket yetkililerinde aynı ateşi, aynı dayanışmayı, aynı özveriyi göremiyoruz” sözlerini kaydetti.

İşçilerin taleplerine dikkat çeken Topal, “Her ilçeye bir halkın Bakkalı açılsın ya da konu hakkında söz verilen şubeler açılsın. Halka açık olan emekçiye kapalı olan online satış sistemi, kargo bedeli size ait olmak koşulu ile emekçilere de açılsın. Grand Plaza’ya bağlı İzmir’in farklı noktalarındaki kafelerin de bu uygulama üzerinden emekçilere açılmasını istiyoruz. Diğer kooperatiflerde olduğu gibi ürün çeşitliliği artırılsın, gezici mobil Halkın Bakkalları oluşturulsun. Köylüyü kalkındıracak, emekçiyi güçlendirecek sistemde Grand Plaza fiyat politikasını gözden geçirsin” dedi.

Topal, aksi takdirde aldıkları kararı gözden geçireceklerini vurgulayarak konuşmalarını sonlandırdı.