Haber/ Gökçe ADAR

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yöneticilik yapan meslektaşlarının haksız uygulamalara maruz kaldıklarını iddia ederek, haksızlıkların son bulması çağrısı yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tevfik Türk, meslektaşları Ahmet Tomar'ın yaşadığı durumu anlatarak, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde birçok projenin hazırlanması ve yürütülmesinde başarılı çalışmalar yürüten oda üyemiz ve meslektaşımız Ahmet Tomar, yürütmekte olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Tarımsal Projeler Şube Müdürü Vekili görevinden hiçbir gerekçe gösterilmeden 01.08.2019 tarihli Başkanlık oluru ile alınmıştır. Uzmanlık alanı ile ilgisi olmayan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Aşevi Şube Müdürlüğü'ne mühendis olarak atanmış olup, daha sonra kendi talebi ile Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürlüğü'ne mühendis olarak ataması yapılmıştır" dedi.

Benzer durumu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan meslektaşları Tevfik Bettemir'in de yaşadığını iddia eden Türk, "Bettemir, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’na daire başkan vekili olarak vekalet etmekteyken vekaletinin son saatinde, İBB Genel Sekreteri'nin Buca Portakal Vadisi’nin kurban satış yeri olarak gösterilmesi talebine ilişkin karara, gerekçelerini de sıralayarak imza atmaması nedeniyle görevden alınmıştır. Benzer gerekçeler nedeniyle İBB İşletme ve Destek Hizmetleri Başkanlığı’da söz konusu talep için olumsuz görüş bildirmiştir" diye konuştu.

Olumlu adım gelmedi

Meslektaşlarının yaşadığı haksızlıkları Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e de ilettiklerini ifade eden Türk, "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmakta olan oda üyesi meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları haksızlıkları, ZMO İzmir Şubesi olarak 18 Ekim 2019 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Tunç Soyer’e yapmış olduğumuz ziyarette de gündeme getirmiştik. Aradan geçen zaman zarfında olumlu bir adım gelmemesi ve benzeri haksız uygulamalara devam edildiğine yönelik meslektaşlarımızdan gelen şikayetler üzerine konuyu kamuoyunun bilgisine sunma ihtiyacı bir zorunluluk haline geldi" ifadelerini kullandı.

Liyakat gerekiyor

Kent içindeki yeşil alanların ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde, planların uygulanması için bilgi, uzmanlık, tecrübenin gerektiğini dile getiren Türk, şöyle konuştu: “Temsilcisi olduğumuz ziraat mühendisi meslektaşlarımızın belediye bünyesinde görev aldığı ve alabileceği çok kritik alanlar bulunmaktadır. Hem kent içindeki yeşil alanların ve rekreasyon alanlarının hem de tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı söz konusu kırsal mahallelere yönelik tarım ve kırsal kalkınma hizmetlerinin ve desteklerinin planlanması ve uygulanması bilgi, uzmanlık, tecrübe, kısacası liyakati gerektirmektedir. Türkiye’ye model olma hedefini önüne koyan İzmir ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bu anlayışa sahip olduğundan kuşku duymuyoruz. Dolayısıyla meslektaşlarımıza yönelik tasarrufların telafisi mümkün bir yol kazası olduğunu düşünmek istiyor, söz konusu uygulamalara son verilmesini ve meslektaşlarımızın liyakatlerinin gözetilerek; bilgilerine, tecrübelerine ve uzmanlıklarına uygun alanlarda değerlendirilmeleri gerektiğini söylüyoruz.”