Haber/ Gökçe ADAR

13 Haziran 2019 tarihinde gazetemizin gündeme getirdiği, “Sahipsiz Molozlar” başlıklı haberde, İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Köyü'nde yer alan dere yatağına moloz ve hafriyat dökümünün yapıldığını aktarmıştık. Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, yapılan moloz ve hafriyat dökümünün bölgedeki zeytinliklere zarar verdiğini söyleyerek, dökümün Zeytincilik Kanunu'nun 23'üncü maddesine de aykırı olduğunu dile getirmişti.

Haberimizin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bölgeye yapılan hafriyat dökümünü durdurarak kantarı söktü ve alanın girişine beton bariyer koydu.

Buğra Gökçe talimat verdi

Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, “6 Ağustos günü, İzmir Mahalleler Birliği olarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Genel Sekreteri Buğra Gökçe ile görüştük. Yazdığımız dilekçeyi Tunç Soyer'e verdik. Kendisine köylüler olarak yaşadığımız sıkıntıları anlattık. Toplantı sonrası Buğra Gökçe kendisinin talimat verdiğini ve hafriyat dökümün durdurulduğunu söyledi” dedi.

Bölgenin iyileştirildiğini ifade eden Gür, dere yatağına kaçak moloz dökümünün hala devam ettiğini söyledi. Gür, “Bölgeye dökülen hafriyat çalışması durduruldu. Ancak, kaçak moloz dökümünü engellemeye yönelik hiçbir çalışma yapılmadı. Biz bir an önce, kaçak moloz dökümününde durdurulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

'Güvencemiz yok' denilmişti

Bölgenin köylülerinden Aliye Çetin ise dere yatağındaki moloz dökümünden dolayı evine gidemediğini dile getirerek, bölgenin güvencesiz olduğunu söylemişti. Çetin, “Dere yatağının ilerisinde evim var. Ancak bu döküm yüzünden evime gidemiyorum. Çünkü o alandan geçerken güvencem yok. Eskiden, bu bölge olduğu gibi zeytinlikti. Sakız koyunlarımız vardı. Tozu toprağı bir tarafa, kokusu bir tarafa bizi çok fazla rahatsız ediyor. Tozdan ve molozdan dolayı biz zeytinleri toplayamıyoruz. Biz, betonda yaşamak istemiyoruz. Biz köylüler, bu katliamdan kurtulmak istiyoruz” demişti. Karabağlar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Abdurrahman Demirel ise, moloz dökümünün önüne geçemediklerini söylemişti. Demirel, “Zabıtaya söylüyoruz. Ancak önüne geçemiyoruz. Döküm yaparken yakalasak zaten cezalandıracağız. Alana girerken kamyonların plakalarını çıkarıyorlar” diye devam etmişti.