Haber / Didar DEMİRCİ

Pandemi sürecinin başından beri PTT iş yerlerinde gereken önlemlerin alınması, olumsuz çalışma koşullarının da düzeltilmesi için mücadele verdiklerini açıklayan KESK Haber Sen, haklarını aramak için gösterdikleri mücadelenin karşılığında sendika üyelerine soruşturma açıldığını ve de sürgün edildiğini dile getirerek, PTT Yönetiminin son olarak KESK Haber Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nun Zonguldak’tan Şanlıurfa Akçakale’ye sürgün etmesine tepki gösterdi. Konuyla ilgili KESK Haber Sen Genel Merkezinden şubelere gönderilen bir yazıyla iş yerleri önünde basın açıklaması yapılması kararı alındı. Alınan karar doğrultusunda İzmir Posta İşletim Merkezi (PİM) önünde toplanan KESK Haber Sen İzmir 6 Nolu Şube, “Haber Sen’i susturamadılar, Genel Sekreterimizi Sürgün ettiler. Susmayacağız! Susturamayacaksınız” diyerek basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını KESK Haber Sen İzmir 6 Nolu Şube Sekreteri Nuray Çelik, okudu.

“Yasalara aykırı bir tavır ve insanlık suçudur”

Salgın koşullarında çalışma ortamının düzeltilmesi için yaptıkları basın açıklamaları ve sosyal medya çalışmaları neticesinde üyelerinin ve yöneticilerinin sürgün edildiğine vurgu yapan Çelik, “Sendikamızın gerçekleri dile getirmesinden rahatsız olan PTT yönetimi şimdi de Haber Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nu Zonguldaktan Şanlıurfa Akçakale’ye sürgün ederek yasalara aykırı, hukuksuz işlem yapmıştır” dedi. Çelik, 4688 Sayılı Kanun’un 18’inci maddesini ve de 151 sayılı 87 No’lu İLO Sözleşmesini hatırlatarak, “Sendikal hakların, sendika üye ve yöneticilerinin Anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelerle korunduğunu, sendika yöneticisinin görev yerinin değiştirilmesinin yasalara aykırı olduğunu çok iyi bilen PTT yönetimi, Genel Sekreterimizi sürgün ederek sendikamızı susturma çabası içine girmiştir. Genel Sekreterimiz İbrahim Damatoğlu sendikal izinli iken sürgün yazısı tebliğ edilmek istenmiş ardından ‘tebliğden imtina etti’ denilerek alel acele ilişiği kesilmiştir. Pandemi tedbirlerini almakta yavaş hareket eden PTT yönetimi, Genel Sekreterimizin sürgününde neden bu kadar acele etmiştir? Emekçilerin taleplerini dillendirenlerin ve sendikal mücadele yürütenlerin sürgün edilmesi, diğer emekçilere de verilen bir mesajdır: Size verilen yetinin, fazlasını istemeyin, yoksa siz de sürgün edilirsiniz!” diye konuştu. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve pandemiye karşı tedbirlerin hayata geçirilmesini talep eden emekçilerin sürgün edilmesini ‘insanlık suçu’ olarak değerlendiren Çelik, “Sendikal örgütlenmeye ve demokratik hak mücadelesine vurulmak istenen bir darbedir. Bu asla kabul edilemez” dedi.

Ankara’ya yürüyecekler

PTT Genel Müdürlüğüne görev ve sorumluluk hatırlatmasında bulunan Çelik, “Sendikamız Merkez Yönetim Kurulunun aldığı karar gereği, Genel Sekreterimiz İbrahim Damatoğlu’nun sürgünü geri alınana kadar eylem ve etkinliklerimiz devam edecektir. Önümüzdeki süreçte gelişmelere göre, sendikamıza, yöneticilerimize ve üyelerimize yapılan haksız hukuksuz baskının son bulması, Genel Sekreterimizin sürgününün durdurulması için ülkemizin dört bir yanından Ankara’ya yürüyerek protesto edeceğiz. Tekrar PTT Yönetimine sesleniyoruz! Haksız, hukuksuz kararınızdan vazgeçin, Genel Sekreterimiz İbrahim Damatoğlu’nun sürgününü durdurun, sendikamız üzerindeki baskılarınıza son verin” açıklamasını yaptı.