Haber/  Gökçe ADAR

İzmir Güzelbahçe Yalı Mahallesi'nde genişletilecek olan Güzelbahçe Balıkçı Barınağı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylandı. Planda, şu ifadeler yer aldı: “Balıkçı barınağı; 775 metre uzunluğunda ana dalgakıran, 200 metre uzunluğunda tali dalgakıran ve toplam 841 metre uzunluğunda rıhtım yapısından oluşmakta ve 200 adet balıkçı teknesine hizmet vermektedir. Balıkçı barınağı içerisinde balıkçı teknelerinin bakım ve onarımı amacıyla karaya alınabilmesi için travel liftin tekneleri kuşaklayıp kaldıracağı bir iskele sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, barınakta bulunan teknelerin çekilerek karaya alındığı eğimli alanın bir bölümünde değişiklik yapılarak, travel liftin çalışabileceği iskele ve rıhtımlar oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda oluşturulan dolgu alanı 306,37 m2 olup, bu alanın güneyindeki 144,27 m2 dolgu alanı ise su alanına dönüştürülmektedir. Diğer yandan, barınağı kullanan teknelere akaryakıt sağlamak için tali dalgakıran önündeki rıhtımın uzatılması ve akaryakıt rıhtımı olarak kullanılması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda 975.42 m2 rıhtım alanı ilave edilmiştir.”

Balık haline dönebilir

Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz, onaylanan plana karşı çıktıklarını söyledi. Şahbaz, “Güzelbahçe'de yapılmak istenen Go-Kart projesi gibi, balıkçı barınağını da isteyenler ve istemeyenler var. Balıkçılar, balıkçı barınağı isterken, biz istemiyoruz. Güzelbahçe'de eskiden de balıkçı barınakları vardı. Tekrar yapılmasına gerek yok. GÜLDER olarak Güzelbahçe'de balıkçı barınağı istemiyoruz. Çünkü barınaklara konulacak teknik bakım üniteleri, deniz kirliliğine yol açabilecek yapılar. Bu, bizim açımızdan kritik. Bir şeye karar verildiği zaman konu hakkında çok iyi çalışılmış olması gerekiyor” diye konuştu.

Balıkçı barınağı ile alana marinanın da yapılabileceğini hatırlatan Şahbaz, marina sonrası bölgede ticari yoğunluğun da başlayacağını ifade ederek, şöyle konuştu: “Diyelim ki marina yapıldı. Burada trafik başlayacak. Ticari yoğunluk artacak. Daha büyük bir balıkçı barınağının yapılması demek, barınağın sadece Güzelbahçeli balıkçıların değil, tüm Egeli balıkçıların da hizmet alacağı büyük bir alan olması demek. Tabi bu alan, şu anki balık mezatını da büyütecek. Yani balıkçı barınağı ile başlayan mesele, balık haline doğru gidebilir. Her şeyin düşünülmesi gerekiyor.”

Bizi es geçmesinler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölgesel konularda, yerel iktidarın ve bölge halkının fikrini de alması gerektiğini ifade eden Şahbaz, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle alanda ne yapılmak istendiğine dair meslek odası temsilcilerinin katılacağı bir konferans, çalıştay yapılmalıydı. Üzerine tartışılmalı, taraflar konuşmalı sonrasında ise ne yapılacağına karar verilmeliydi. Yine apar topar bir imar planı yapıldı. Biz, halka sorulmadan, sivil toplum odalarının görüşleri alınmadan bir şey yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bölge halkının düşünceleri, es geçilmemeli. Yerel iktidar merkezi iktidar ile bir araya gelerek, vatandaş ile birlikte ortak akılla bir şeyler yapması gerekiyor. Güzelbahçe'de yaşayanların profili de değişti. Eskiden küçük ölçekli tarımın yapıldığı bir yerken, şimdi başka bir yerden Güzelbahçe'de yaşamayı tercih etmiş bir kesim mevcut. Dolayısıyla, bizi es geçmemeliler. Biz, doğamızı korumaya çalışıyoruz. Güzel, sakin, huzurlu bir Güzelbahçe hayaliyle başka yerlerden geldik. Bu hayalimize sahip çıkıyoruz. Güzelbahçe'nin güzelliğini korumak için emek veriyoruz.” Şahbaz, söz konusu planın itiraz süresinin başladığını da söyleyerek, bölge halkı olarak konuya itiraz edeceklerini ifade etti.