Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Mart ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne düşen yağışlar yüzde 76 oranında azaldı, bölge şiddetli kurak olarak nitelendirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Mart ayında Karadeniz Bölgesi'ne düşen yağışların yüzde 81 oranında arttığını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise yüzde 76 oranında azaldığını açıkladı. Açıklamaya göre Mart ayında yağışlar Türkiye genelinde normallere ve geçen yıl yağışlarına göre arttı. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Mart ayının az yağışlı geçmesi nedeniyle Kilis-Batman arasındaki bölümde yağışlar yüzde 75-87 arasında azaldı. En fazla yağış artışı yüzde 81 ile Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleşirken yağışlarda en fazla azalma yüzde 76 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gözlemlendi.

Uzun yıllar yağış ortalamasının yüzde 69.6 olduğu Türkiye genelinde metrekareye 69.1 kilogram yağış kaydedilirken, yağışların normallerine göre yüzde 15.9, geçen yıl yağışlarına göre yüzde 17.1 arttığı görüldü. Ege Bölgesi'nde de yağışlar ortalamalara göre yüzde 12, geçen yıla göre yüzde 21 arttı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde Mart ayı yağışları normallere göre yüzde 20, geçen yıla göre yüzde 7 azalırken, en fazla düşüş Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti. Bölgede Mart ayında metrekareye 18.6 kilogram yağış düşerken, yağışlar normallere göre yüzde 76, geçen yıla göre yüzde 77 azaldı.


NORMALİN ÇOK ALTINDA


Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre 2017 yılında Türkiye genelinde metrekareye 506.6 kilogram yağış kaydedildi. Ülke genelinde normallerden yüzde 11.7, geçen yıl yağışlarından yüzde 15.2 daha az yağış kaydedildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yağışlar da 2017 yılında yüzde 20 azaldı.

Bu arada Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün geçen 12 ayı kapsayan kuraklık analizlerine göre ise Mardin çevrelerinde çok şiddetli kuraklık, Gaziantep, Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Batman çevrelerinde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Kars-Erzurum ve Ağrı arasında kalan bölge ise olağanüstü kurak olarak nitelendirildi.