Borçlarını ödeyemediği için konkardato başvurusunda bulunan İzmir'in önemli lojistik ve taşımacılık firması Günaydın Grup'un talebi mahkeme tarafından reddedildi, tedbir de kaldırıldı.

İzmir'in önemli taşımacılık ve lojistik firması Günaydın Grup, borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle Eylül ayında tedbir ve konkardato talebinde bulunmuştu. Grubun sadece bir bankaya olan borcunun 200 milyon lirayı aştığı, piyasaya olan borcunun ise milyarlarca lira olduğu ortaya çıkmıştı.
Döviz kurundaki dalgalanmaların yanı sıra, sektördeki daralmadan da etkilendiği belirtilen şirketin, İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak konkordato ve borçlarına tedbir konulması istemi İzmir 2. Ticaret Mahkemesi'nin 2018/1096 esas sayılı kararı ile kabul edilmişti.

8 YILLIK PLAN SUNDU


Aradan geçen süre içinde Günaydın Grup'a atanan komiserlerle grup yöneticilerin ortaklaşa hazırladıkları rapor, mahkemeye ulaştı. Edinilen bilgiye göre dün İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada, grup yetkilileri borçlarını yapılandırmak ve ödemek için sekiz yıllık bir plan sundular. Grubun hazırladığı ödeme planını inceleyen mahkeme, sekiz yıllık sürecin çok olduğuna ve bu nedenle de Günaydın Grup'un konkordato talebinin reddine karar verdi. Mahkeme ayrıca, alacaklıların borçlarını tahsili için yapacakları işlemleri durduran tedbir kararının da kaldırılmasına karar verdi.

ALACAKLILAR SIRADA


İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin verdiği bu karardan sonra, grubun alacaklısı durumda bulunan başta bankalan ve diğer alacaklıların tahsilat için hukuki yollara başvurmalarının önü de açılmış oldu. Hukukçular mahkemenin aldığı karardan sonra icra takiplerinin ve hacizlerin başlamasının önünün açıldığını belirterek, “Mahkeme konkordatoyu reddettiği gibi, şirketi alacaklılardan koruyan tedbir kararını da kaldırdı. Muhtemelen hafta başından itibaren alacaklılar tahsilat için harekete geçecek. Bu da bir dizi haciz kararını beraberinde getirecek. Aslında mahkemenin kararı bir nevi şirketin sonuçta iflası anlamına geldi” diye konuştular.

MAHKEMEDE ÜZGÜNDÜ


Günaydın Grup'un CEO'su Erol Günaydın'ın da hazır bulunduğu mahkemede, karar sonrası üzücü görüntüler yaşandı. Mahkeme hakiminin konkordatonun reddi ve tedbirin kaldırılması kararı sonrası Erol Günaydın'ın, “Sayın hakim, verdiğiniz bu karar ile beni ve şirketimi idam ettiniz. 2 binden fazla çalışanımız var. Onlar adına da çok üzüldüm” dediği öğrenildi. Günaydın Grup CEO'su Erol Günaydın, geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda, “2018 yılı için Türkiye'nin yüzde 5 civarında büyüme göstereceğini öngörülüyor. Lojistik sektörünün de ülke ekonomisinin olağan şartlarda 3 katı büyüme göstereceğini hesaplarsak 2018 yılında sektörde yüzde 15'lik bir büyüme olacak. Biz de kendi yatırımlarımızla büyüme rakamımızı reelde yüzde 25'lere taşıyacağımızı düşünüyoruz” diye konuşmuştu.