İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından teklif edilen yüzde 25'lik zammın reddedilmesinin ardından Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, hafta içi grev ilanı asacaklarını belirtti. 12 Şubat'a kadar greve çıkacaklarını bildirmeleri gerektiğini ifade eden Ervüz, grevin başlangıç tarihinin de en geç 22 Şubat olacağını açıkladı.

Kimse evet demedi

Hüseyin Ervüz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaptıkları toplantının ayrıntılarıyla ilgili de şu ifadeleri kullandı: “Metroya çağırdılar. Sendikadan dosyaları aldık ve gittik. Aziz Kocaoğlu geldi. Beni toplantı odasına çağırdı. Bana 'bu iş kaça biter?' diye sordu. Ben böyle bir soruya hazır olmadığımı söyledim. İşçiler ile görüşmek istedim. 15 dakika kadar işçiler ile görüştüm. Toplantıya girdik. Kocaoğlu, '100 lira alıyorsanız 25 lira daha vereceğim' dedi. Yani yüzde 25 oranında zam teklifinde bulundu. 'Bunu ister maaş, ister ikramiye olarak dağıtın' diye konuştu. Bizden hemen kendisine kararımızı bildirmemiz gerektiğini söyledi. Ben işçilere bir şeyler izah etmeye çalıştım. Fakat engel olarak, dışarı çıkmamı istedi. Yaptıkları işe göre gruplandırılan işçilerin verdiği kararları kağıtlara yazdık. Bir gruptan bile evet çıkmadı.”

Kabul edilebilirdi

Ervüz, işçilere tavsiyelerde bulunduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “İşçilere, iyi düşünmelerini tavsiye ettim. Bu teklif bir daha gelmeyebilir, dedim. Grevin iyi bir şey olmadığını söyledim. Grev demek, açlık demek, sıkıntı demek dedim. İZBAN'ı örnek gösterdim. Grev kırıcılığı olabilir dedim ama işçilerimiz kesin olarak hayır diyeceklerini söyledi. İşçiler ile bir anlaşmaya vardık. 700 lira seyanen, 112 gün ikramiye olursa diğer şartları kabul edeceğimizi konuştuk. Küçük rütuşlar ile kabul edilebilir bir teklifti. Ama işçilerimiz kabul etmiyorsa diyecek bir şey yok.” Kocaoğlu'na işçilerin istedikleri oranı yüzde 30.55 olduğunu ilettiklerini kaydeden Ervüz, “Biz bunu söylediğimiz zaman ipler koptu. Söylemeyeceğim tarzda sinirli laflar etti. Küfürler savurdu. Koskoca bir şehrin başkanı. Ona her zaman saygılıyız. Teklifi geri çektiğini söyledi. 'Ölümüne greve gidin' dedi. Bunu bitirirsek İZBAN'ı da bitireceğini iddia etti. Ama anlaşma sağlanamadı” diye konuştu.

Politika bizi zorluyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Twitter hesabından yaptığı 'Grev haktır ama bunu sadece İzmir'de yapmak, aklımıza farklı senaryolar getiriyor' ifadelerini içeren paylaşımlarıyla ilgili konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “Sadece İzmir'de greve çıkıyoruz ama tesadüf ki diğer raylı taşımacılık işverenleri ile masada anlaşma imkanı buluyoruz. Diğer biten sözleşmeleri incelediğimizde en düşüğü İZBAN'ın. Böyle olunca oralarda grev olmuyor, işçiler greve çıkmıyor. Büyükşehir'in ücret disiplini sağlama politikası işçileri greve zorluyor. Çalışanına, yaptığı işe göre değer vermek yerine sadece ücret olarak bakıp değerlendiriyor. Bu paylaşımlar aynı zamanda işçilerle halkı karşı karşıya getirmektir” dedi.

Ne olmuştu?

Halkapınar’daki Metro Genel Müdürlük binasında sendika temsilcileri ve işçiler ile görüşen Başkan Kocaoğlu, 449 sendikalı işçiyi ilgilendiren Metro toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin maaşlarına yüzde 25 zam önerisi götürdü. Kocaoğlu, bu teklifin kabul edilmesi durumunda İZBAN için de ‘yüzde 30’ teklifini ortağı TCDD’ye ileteceğini söyledi. Ancak sendika kanadından teklife olumsuz yanıt geldi. Büyükşehir, teklif ettiği zam oranını geri çektiğini bildirdi.