HABER / Gökçe ADAR

İzmir'de son iki sözleşmede İZBAN için grev kararı alan ve Metro için grevin kapısından dönen Demiryol-İş İzmir Şubesi, 16 Ocak Çarşamba günü, TCDD Halkapınar Atölye Müdürlüğü'nde delege seçimi yaptı. Sendika, yapılan seçimde 16 delegenin 16'sını da kaybetti. Konuya dair konuşan sendika üyesi TCDD işçileri, yönetimin işçilerin sorunları ile ilgilenmediğini söyleyerek başarısızlıkla sonuçlanan grev sürecinin sendika yönetimine olan güveni sarstığı ileri sürüldü.

DOĞRU ANLATILMADI

TCDD işçileri, 30 gün süren İZBAN grevinde sendikanın doğru yol izlemediğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Grevde zıtlaşmaya gidildi. Grev kararı öncesinde siyasi olarak belediye değil diğer partileri de devreye sokup arabuluculuk yapılabilirdi veya örneğin Türk-İş Genel Başkanı araya sokulsaydı, greve gidilmezdi. Ama zıtlaşmaya gidildiği zaman iş, grev ile son buldu. İşçi zararlı çıktı. Hesabı doğru yapılmadı. Greve gidildiği zaman alacağın ücret yüzde 10’un aşağısındaysa yapılan bir aylık grev bunu telafi etmiyor zaten. Zaten greve gidildiği zaman yüzde 30’u alsanda onu kapatamıyorsun. Bizce bunun hesabı işçilere doğru anlatılmadı.”

SAHAYA İNMEDİLER

TCDD Halkapınar Müdürlüğü'nde lokomotif tamircisi olan Hakan Eruluğ, “Sendikanın grev bütçesi diye bir bütçe ayırması gerekir. Acil olarak grev bütçesinin yapılması lazım. Benim üyem böyle bir şeye çıkmış, işçileri zor durumda bırakmamak için, herşeyi yapardım. Her ay düzenli tüm üyelerden maaşı yatar yatmaz kesilen paradan vererek mağduriyetlerini azaltmaya çalışırdım” diye konuştu. Masa başından sendikacılık yapılmayacağını belirten Eruluğ, şöyle konuştu: “30 yıldan beri aynı yönetim var. Masa başından sendikacılık olmaz. Yönetim, teşkilatına sahip çıkması gerekir. Binbir umutlar ile sendikalı olduk. Beklentilerimiz ile yaşadıklarımız çatıştı. Bir kez sahada yönetimi görmedik. Var olan yönetim, asli görevlerini unutmuş durumda. İşçileri kendilerinden görmüyorlar. Kimseyi yerinden etmek, koltuğuna göz dikmek gibi bir amacımız yok. Biz sadece işçilerin daha iyi bir çalışma hayatı yaşamasını istiyoruz.”

HALK DÜŞMAN OLDU

İşçiler, sendikanın grev hakkında yaptığı açıklamalar için, “Sendika sanki tüm İzmir halkı ile karşı karşıya kalmış, sürekli sitem eder bir hava yarattı. Sendika yönetimi halka kızar duruma geldi. Halk ile kavga eder dilde tartışma yaptı. Halkı işçilere düşman eder duruma geldiler. İşi uzmanlarının anlayacağı şekilde anlattılar” dedi. Yeni bir sendika yönetiminin şart olduğunu dile getiren TCDD işçileri, “Halkapınar Atölye Müdürlüğü delege seçimlerinde sendikanın en fazla oy aldığı yerlerden biriydi. Sendika seçimi 4 yılda 1 oluyor. En son 18 Haziran 2015 yılında yapılmıştı. O yüzden bu yıl Haziran ayında tekrar bir seçimin olması gerekiyor ve biz bu seçimde o hareketliliği hissettik. Sendika yönetiminin koltuğu sarsıntıda” şeklinde konuştu.

SAYGI DUYARIM

İşçilerin iddialara cevap veren Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, delege seçimleri sonrasında önlerinde genel kurul sürecinin olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Delege seçimleri yapılmış olabilir ama önümüzde genel kurul süreci var. Üstelik şuan sadece 16 delege seçildi. Daha 110 delege daha seçilecek. Ama yinede sonuç ne olursa olsun, zorla o koltukta oturacak biri değilim. İZBAN grevinde işçilerin istemediği hiçbir kararı almadım. Grev ile ilgili kim ne soruyorsa hepsini sakin bir dille cevapladım. Takdir, işçilerindir. Çıkacak olan her karara saygı duyarım.”