Konak'ta, belediye ile koordineli çalışmak üzere hayvanseverlerden oluşan gönüllü grubu ilk toplantısını yaptı. Toplantıda ele alınan konular rapor haline getirilerek belediyeye sunulacak.

Konak'ta hayvanların yaşam haklarının iyileştirilmesi için belediye ve gönüllüler işbirliğinde yapılması planlanan çalışmalar için izlenecek yol haritası şekillenmeye başladı. Geçtiğimiz ay, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, hayvan hakları savunucuları bir araya gelmiş; sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirme ve hizmet kalitesini artırmak için yollar aramıştı. Toplantıda belediye ile koordineli çalışacak bir gönüllü grubu kurulması kararlaştırılmıştı. Konak'lı hayvanseverler gönüllü grubunu kurdu. Dr. Güneş Şenol önderliğinde yaklaşık 25 gönüllüden oluşan grup, ilk toplantısını önceki günlerde Alsancak'ta gerçekleştirdi. Toplantıda, hayvan hakları savunucuları sorunları masaya yatırırken, çözüm yollarını da tartıştı. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder toplantıda koşulanları rapor haline getirerek; en kısa zamanda Konak Belediyesi'nden ilgili başkan yardımcıları ve veteriner işleri müdürüne sunacaklarını; daha sonra da Başkan Pekdaş ile görüşeceklerini kaydetti. Önder ilk toplantıda alınan kararlarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Gönüllülerin bulunduğu bölgelerde hayvanlarla ilgili hastalık, yaralanma, şikayet vb. durumlarında gönüllülerle işbirliği yapılabilir. Mesela; hayvanların kronik bir hastalığı, devam eden tedavisi, bilinen başka tıbbi/sosyal durumu varsa gönüllüler veterinerlik görevlilerini bilgilendirebilirler. Ekiplerin yetişemediği durumlarda gönüllülerle bağlantıya geçilmesi halinde gerekirse araç desteği sağlanması ve transfer sırasında ekiplerin hayvanları almasına gönüllüler yardım edebilir.”

BAKIMEVİ ZİYARETLERİ


Bakımevi ziyareti ile ilgili konunun da kendileri için büyük önem taşıdığını kaydeden Önder, “Gönüllüler mesai saatleri içinde, hafta sonu ve tatillerde belirlenen zamanlarda hayvanları bakımevi ve rehabilitasyon merkezinde ziyaret edebilmeliler. Bilhassa önümüzdeki 10 günlük bayram tatilinde bu uygulama başlamalı. Özellikle bayramda tüm çalışanların tatilde olması ve bu dönemlerde dışarıdan ziyaret izni ile ilgili yaşanan sıkıntılar bitmeli” dedi.
Toplantıda raporlaştırılmak üzere konuşulan diğer başlıklar ise şöyle: “Konak veterinerlik müdürlüğü rehabilitasyon merkezine girişler kolaylaştırılmalı, hatta ziyaretçi özendirilmeli, sahiplendirme yapılmalı. Kayıt sistemi iyileştirilmeli, dijital fotoğraflı kayıt sistemine geçilmeli. Padoklar kamera ile izlenmeli. Uygun olan vakalarda ağızdan ilaç verilmesi veya basit pansumanlar için hayvan bakımevinden daha kısa sürede çıkarılarak gönüllüler tarafından bakım ve tedavi devamlılığı sağlanabilmeli. Kedi kısırlaştırma süreci hızlanmalı ve pratik hale getirilmeli. Tedavi sonrası alınan hayvan yerine bırakılacağı zaman bölgedeki gönüllüye haber verilmesi. Köpek kısırlaştırma konusu ivedilikle ve öncelikle projelendirilmeli; Öncelik varoş tabir edilen mahalleler olmalı. Özellikle kentsel dönüşüm alanları ve çevre mahallelerde sokak hayvanlarına mama desteği sağlanmalı. Kurulan beslenme odakları temiz tutulmalı. Mesai saatleri dışında nöbetçi veya icapçı veteriner hekim düzeni sağlanmalı. Hayvanların tedavisi yanı sıra zorunlu bakımları da yapılmalı. Köpeklerin agresifliğinin değerlendirilmesi için uzman hayvan psikologunun da görüşü alınmalı. Köpek yakalama ekiplerinin eğitimleri artırılmalı. Birime kan tahlilleri için cihaz ve kit alımı, röntgen cihazı için mevzuata uygun bir radyoloji ünitesi kurulması (kurulamıyorsa hizmet alımı) şart.”