Çevrecilerin bölgeye giderek tepki göstermesi üzerine çalışmalar Çeşme Belediyesi tarafından durduruldu.

İzmir’in Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi’nde kurulmak istenen Rüzgâr Enerji Santralı (RES) için Güral Porselen, izinsiz iş makineleri ile bölgede çalışma başlatmak istedi. Çevrecilerin bölgeye giderek tepki göstermesi üzerine çalışmalar Çeşme Belediyesi tarafından durduruldu.

Dün Ildır ve Germiyan bölgelerinde başlatılan orman yolu açılma çalışmaları üzerine alanda bulunan antik dönem Roma eserlerinin de tahrip edildiği bildirildi. Bunun üzerine yurttaşlar olay yerine giderek çalışmalara engel oldu. Çeşme Belediye Başkanlığı’na ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne resmî yazı yazan yurttaşlar işlemlerin durdurulmasını istedi.

Başvuruda, “İzmir İli, Çeşme İlçesi, Germiyan Mahallesi Kislecik Mevkiinde, Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca iptal kararı verilmiştir. ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı iptal edilmiş bu RES için, 16 Ağustos 2020 günü sahaya iş makineleri ile girilmiş ve yol açılmıştır, tesviye gibi inşaat faaliyetleri başlamıştır. Aşağıda imzası ve kimlik bilgileri olan bizler; Çevre Kanunu’nun 10. maddesi gereği ÇED Belgesi olmayan hiçbir proje için izin, ruhsat veya onay verilmesinin kesinkes yasaklandığı gözetilerek sahada inşaat niteliğindeki tüm faaliyetlerin durdurulmasını, yasaklanmasını talep ederiz” denildi.