Haber / Gökçe ADAR

1959 yılında yapılan İzmir’in ilk karma lisesi Karşıyaka Lisesi'nin yıkılıp yerine yeni bir bina yapılacağı ve yeni planda spor salonu olmadığı iddiasını gazetemizin gündeme getirmesinden sonra çevre dernekleri ve platform temsilcileri yıkıma tepki gösterdi. Karşıyaka Lisesi alanında bulunan 60 yıllık tarihi binanın yıkılacak olmasıyla bir tarihin yok olacağını ifade eden Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Platformu, Karşıyaka Lisesi'nin kurulduğu günden itibaren birçok önemli edebiyatçı, şair ve sanatçı yetiştirdiğini ifade etti.

'DURUMU İÇLER ACISI'

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Platformu Sözcüsü Yüksek Şehir ve Bölge Koruma Plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu, kendisinin de Karşıyaka Lisesi mezunu olduğunu hatırlatarak, “Karşıyaka Lisesi ilçenin en önemli üç uygarlık mirasından birisidir. İhsan Oktay Anar, Veysel Çolak gibi hala yaşamakta olan çınarların eğitim yuvası olmuştur. Lise içerisinde bulunan 60 yıllık tarihi binanın yıkılacak olmasını endişeyle karşılıyoruz. Ne yazık ki mezun olduğumuz okulun bugünkü durumu içler acısıdır” diye konuştu.

'HER YERİ TARİH KOKUYOR'

Karaçorlu, kentteki tarihi binaların birer birer yok edildiğini, tarihi binaları yıkmak yerine güçlendirme çalışmalarına uygunluğunun tespit edilmesi gerektiğini ifade etti. Karaçorlu, şöyle devam etti: “Karşıyaka Lisesi her tarafıyla tarih kokuyor. Alanın girişinde bulunan ağaçlar tarihi özellik taşıyor. Tasarımı, mimarisi tarihi bir doku barındırıyor. Gözü dönmüş imar ve inşaat rantının kamu binalarımıza göz dikmesi çok acı vericidir. Gerekirse yıkımın önünde yatacağız. Bir kent belleğinin yok olmasına izin vermeyeceğiz.”

Yanıt verdiler

Milli Eğitim Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri, yeni binada spor salonunun olmayacağı iddiasına yanıt vererek, lisenin yıkılmasının ardından 32 derslik yeni bir okulun yapılacağını ve bu okulda spor salonunun olacağını belirtti. Ayrıca yetkililer, alan içerisinde bulunan 60 yıllık tarihi binaya inşaat makinelerinin dokunmayacağını söyledi.

Ne olmuştu?

Karşıyaka Lisesi, 30 Ekim İzmir depreminden sonra orta hasarlı tespit edildi. Bir süre sonra yeniden hasar tespiti yapılan okul, ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Bir süre boş kalan lisenin yıkılıp, yeniden inşa edilmesine karar verildi. Yıkım çalışmalarına başlanan tarihi lisenin yeni planlarında ise öğrencilerin spor eğitimi alabileceği spor salonunun olmadığı ileri sürüldü. Karşıyaka Lisesi’nin yıkılmasına tepki gösteren Alaybey Platformu temsilcileri, depremden sonra yeniden inşa edilen Cumhuriyet İlkokulu’nun yeni binasında da spor salonu olmadığını hatırlattı.