Haber/ Didar DEMİRCİ

Asistan hekimlerin işyerlerindeki çalışma koşullarıyla ilgili basınla bir araya gelen Genel Sağlık-İş İzmir Şube Yönetimi, sendika bünyesinde kurdukları Asistan Hekim Komisyonu’nu tanıttı. Asistan Hekim Rümeysa Şen’i hayattan koparan trafik kazasını ve sonrasındaki tartışmaları hatırlatan Genel Sağlık-İş İzmir Şube Asistan Hekim Komisyonu Başkanı Fadime Keskin Karabulut, asistan hekimlerin sorunlarına dikkat çekti. Karabulut, “Pandemiden bu yana birikmiş bir öfke vardı. İstifalar yasaktı… 15 ay izin yapamadan çalıştık. Pandemi bizi 0 noktasına getirdi. İstifalar açılır açılmaz usullü ya da usulsüz istifalar başladı. Geçtiğimiz haftalarda Rümeysa’nın vefatı bu soruna parmak basan bir olay oldu. Nöbetten sonra normal mesai saatinde çalışmaya devam ediyoruz. Birçok asistan hekim arkadaşımız Rümeysa’ya benzer olaylar yaşadı. Olaydan sonra arkadaşlarımız pek çok kez kazanın eşiğinden döndüğünü söyledi. Biz yine sorunlarımızın birkaç ay sonra unutulmasını istemiyoruz” dedi.

‘KALICI ÇÖZÜMLER İSTİYORUZ’

Asistan hekimlerin sorunlarının kalıcı bir şekilde çözülmesini isteyen Karabulut, “Yasada ucu açık cümleler var. Mesela şöyle diyor. ‘Nöbet sonrası Başhekimin inisiyatifi dahilinde mesaiye kalabilirler’ net sınırları çizilmiş bir cümle değil. Bizim üzerimizdeki baskının ve sömürünün her an şekil değiştireceğini gösteriyor. Bizim çalışma saatlerimiz birilerinin inisiyatifinde olmamalı. Mecburi haller sonrasında nöbet sonrası izin kullanılabilir dedi. Ama bu mecburi haller nedir. Bunun sınırı net çizilmedi” diye konuştu.

Pandemi sürecinde nöbet sonrasında izin yapabildiklerini belirten Karabulut, “Pandemi döneminde esnek mesai saatlerinde çalışılabildiğini gördük. Demek ki bu olabiliyor. Ama sistem piyasa ve performans üzerine kurulduğu için normalleşmeyle beraber yükümüz tekrar arttı. İnsanlarda pandemi geçmiş gibi bir rehavet oldu. Biz artık şunu sormak istiyoruz. Nöbet sonrası kamyonu fark edemeyecek kadar yorgun olan birinden de insanlar tedavi almak ister mi? Hastalarında hakları var ve bu kadar yorgun, temel hayati fonksiyonlarını devam ettiremeyecek bir hekimin ameliyatlarına girmelerini isterler mi?” ifadelerini kullandı.

ASİSTAN HEKİMLER SENDİKAYA

Genel Sağlık-İş Sendikası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise, asistan hekimlerin yaşadıkları sorunlarına dikkat çekilerek, “Türkiye'de hekimlerin büyük bir çoğunluğu, asistan hekimlerin ise tamamı kamu emekçisidir. Birer kamu emekçisi olarak yaşadıkları sorunların çözümü, çıkarları ve kaderleri ortak olan diğer sağlık emekçileri ile birlikte ortak mücadeleden geçer. Bu mücadelenin adresi ise sendikalardır, sendikamızdır. İşte bu yüzden tüm asistan hekimleri yaşadıkları sorunları çözmek için sendikamızda birlik olmaya, örgütlü mücadeleye çağırıyoruz” denildi.