Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: Hazırladığımız kentsel dönüşüm projesi ile gelecek 5 yıl içinde ilçemizde bir tek gecekondu kalmayacak. Evler değişecek komşular değişmeyecek.

Röportaj / Engin YAVUZ

Kentsel Dönüşüm Yasası 2013 yılında çıktı. Oysa biz Narlıdere’yi dönüştürmeye 2000 yılında başladık. Projelerimizle 3.500 aile yeni konutlarına taşındı.

NARLIDERE01Narlıdere Belediye Başkanlığı görevini 1999 yılından bu yana başarıyla sürdüren, her seçimde ilçesinde CHP’nin oy oranını arttırmayı başaran ve Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi, Engelliler Merkezi, Yeni Pazaryeri, Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı, Üniversiteye Hazırlık Kurs Merkezi, Kültür Sanat ve Hobi Merkezi, Cemevi, eski cem evinin müzeye dönüştürülmesi, Güven Erkaya Spor Salonu, Ali Artuner futbol sahası gibi birçok projeye imza atan Abdül Batur, başkanlığının olgunluk döneminde en büyük projelerini gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor. Gazete 9 Eylül için yaptığımız söyleşide Başkan Abdül Batur, yeni projelerinin ilçenin çehresini tamamen değiştireceğini söyledi.


Dilerseniz Kentsel Dönüşüm Projesi’nden söz edelim ilk olarak…
Bildiğiniz gibi 6306 sayılı yasa olarak bildiğimiz Kentsel Dönüşüm Yasası 2013 yılında çıktı. Oysa biz Narlıdere’yi dönüştürmeye 2000 yılında başladık. Gerçekleştirdiğimiz projelerle 3.500 aile yeni konutlarına taşındı. Şimdi 2. İnönü, Narlı, Atatürk ve Çatalkaya mahalleleri için toplam 43 hektarlık alanda dönüşüm yetkisini aldık. Sahada gerekli tespit çalışmamızı yaptık. Binaların ne şekilde yapılacağını bile halk sahipleriyle birlikte tespit ettik. Mahalle temsilcileriyle birlikte çalışıyoruz. Herkesin fikrini aldık, değerlendirdik ve şimdi herkes kentsel dönüşüm konusunda hemfikir. 17 Temmuz’da sözleşmemizi imzaladık. Hazırladığımız projeye göre gelecek 5 yıl içinde Narlıdere’de bir tek gecekondu kalmayacak. İlçemizde dönüşüm tamamlanacak. Hazırladığımız projede sosyal tesisler ve parklar için çok geniş bir alan ayırdık. Sahanın yüzde 50’si yeşil alan ve yol olacak. Proje 2 bin 500 konut ve yaklaşık 10 bin nüfusu içeriyor. O kadar titizlikle çalıştık ki, evler değişecek ama komşular değişmeyecek. Kahvehaneler bile yerinde kalacak.

AVM YERALTINA

Büyük projelerinizden Narlıdere Kent Meydanı’nı da anlatır mısınız bize?
Narlıdere Demokrasi Meydanı yeni yüzüyle kentin cazibe merkezi olacak. Meydanda halkımız rahatça oturacak, dileyen zamanını kafeteryada geçirecek. Hazırladığımız proje ile Demokrasi Meydanı’na yeni bir kimlik kazandıracağız. Alışveriş merkezini bodrum katına alıyoruz. Yeraltı otoparkı aynı şekilde kullanılabilecek. Demokrasi Meydanı’nı değiştirirken, çevresinde yaşayan ve bu meydanı kullanan insanlarımızın her türlü ihtiyacını karşılamasını öncelik olarak ele aldık. Narlıdere Demokrasi Meydanı yeni yüzüyle halkımızın içinde yaşayacağı bir meydan olarak planladı ve tasarlandı. Giriş kısmından otoparkına kadar Narlıdere’ye yakışan bir proje olacak. Meydana inşa edilecek kafeteryada halkımız arkadaşlarıyla dostlarıyla buluşup güzel zaman geçirecek. Meydanda törenleri gerçekleştirdiğimiz alanda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yeni heykeli ve kaidesi de yer alacak. Projemizi bir yıl için tamamlayıp hizmete açmayı planlıyoruz.

NARLIDERE10

Küçük şirince
Uygulayacağınız projelerden biri de Yukarıköy Projesi. Proje kapsamında neler yapacaksınız?
İlçemizin ilk yerleşim yeri olarak Tahtacı Türkmen Alevileri’nin kurduğu Yukarıköy Mahallesi, tarihine uygun olarak yeniden düzenleniyor. 10 bin 800 metrekarelik alanı kapsayan proje kapsamında, bölgede yer alan 9’u tescilli153 bina belediyemizin desteği ile restore edilecek. Burası bizim için müze değeri taşıyan bir bölge. Evleri aslına uygun olarak restore edeceğiz. Hiçbir vatandaşımızın cebinden para çıkmayacak. Burası küçük bir Şirince Köyü örneği olacak. Bu projemizi de bir yıl içinde tamamlamış olacağız.
Yenikale’deki Aytaç Sefiloğlu Parkı’nda yapılan düzenleme ve yenilemeyi halkın çok beğendiğini duyuyoruz, bize anlatır mısınız?
Bu parkında yenilenmesini Büyükşehir Belediyesi üstlendi ama projesini biz hazırladık. 2000 yılında kaybettiğimiz gazeteci kardeşimiz Aytaç Sefiloğlu’nun adını taşıyan park, yeniden yapılmış gibi oldu. Spor sahaları, yürüyüş yolu, dinlenme alanları ve oyun parklarıyla her yaştan İzmirliye hitap eden parkın yenilenme çalışmaları 1.2 milyon TL’ye mal oldu. Proje kapsamında 8 bin 200 metrekarelik alanda sürdürülen çalışmalar sırasında, parktaki basketbol ve voleybol sahası ile tenis kortu yenilendi. Spor aktivite alanı ve 490 metrelik yürüyüş yolu oluşturuldu. Birbirinden güzel bitkilerle bezenen parkta çocuklar için de iki adet oyun parkı kuruldu.

NEFES ALDIRDI

Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi Projesi ne durumda? NARLIDERE15
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile el ele vererek 2. İnönü Mahallesi’nde gerçekleştirdiğimiz bu proje ile gurur duyuyoruz. Dört yıl önce 2. İnönü Mahallesi’nde projemize başladığımızda tüm Narlıdere ve İzmirli kardeşlerimizin faydalanacağı bir yeşil alan oluşturmak amacı ile yola çıktık. 80 bin metrekare büyüklüğündeki proje alanı kapsamında; 400 kişilik düğün salonu ve VIP restoran, 500 Kişilik kafeterya, 20 araçlık kapalı, 200 araçlık açık otopark alanın yanı sıra, amfi tiyatro, bin 500 metrekare açık restoran ve kafeterya alanı, çeşitli spor ve aktivite alanları yer alıyor. Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi, Narlıdere’ye hayat verdi, nefes aldırdı. Bu proje aynı zamanda Sayın Aziz Kocaoğlu’nun İzmir teras projelerinin ilki. Belediye bütçemiz yetmediği zaman her zaman olduğu gibi ağabeyimize, İzmir’in babasına gidiyoruz. Yine gittik ve bu projeye desteklerini esirgemedi. Kendisine burada Narlıdereliler ve İzmirliler adına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Belediye olarak ilçedeki parkları güneş enerjisi ile aydınlatmaya başladınız…
Parklarımızı hem çevreci hem de tasarruflu olan güneş enerjisi sistemi(SOLAR) ile aydınlatmaya başladık. Modern şehircilik anlayışına uygun park-bahçe düzenlemelerinden sonra parkların gece aydınlatılması tamamen güneş enerjisi ile sağlanmaya başlandı. Üzerinde güneş panelleri bulunan estetik görünümlü aydınlatma direkleri ile geceleri aydınlanan parkların elektrik tüketimi ortadan kalktı. Bu sistem 1 yıl gibi kısa bir sürede sağladığı tasarruf sayesinde kendini amorti ediyor. Narlıdere Belediyesi de böylece yapmış olduğu bu yatırımla, bütçesinde parkların elektrik giderlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlıyor.