Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, Basında Yapısal ve Dijital Dönüşüme Yönelik Proje Geliştirme toplantısında yerel medya temsilcileriyle bir araya geldi.

MUSTAFAÖnemli açıklamalar yapan Karaca, “Gazetelerimiz dijital dönüşüm yapmalı. Eğer beceremezsek ‘resmi ilanların yayın mecrası dijital ortamdır’ denildiğinde çok hazırlıksız yakalanırız” uyarısında bulundu.Basın İlan Kurumu (BİK), yerel gazetelere ait internet sitelerinin teknolojik altyapı ve içerik üretiminin geliştirilerek niteliklerini artırmak üzere “Gazetelerin İnternet Haber Sitelerinin İyileştirilmesi”; bu internet sitelerinin dijital reklam piyasasından reklam alabilmesini sağlamaya yönelik ise, “Yerel Yazılı Basının Dijital Reklam Piyasasına Entegrasyonu” projelerini hazırladı. BİK, her iki projenin Ege Bölgesi’ndeki tanıtımına İzmir’den başladı. Kaya Termal Otel’de İzmir Valiliği, İZKA, İŞKUR, KOSGEB, BYEGM yöneticileri ve İGC Başkanı Misket Dikmen ve İzmirli gazete temsilcileriyle buluşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, “Gazetelerimizin muhakkak dijital dönüşüm için harekete geçmesi gerekiyor. Bu tehdit değil. Eğer biz dijital hazırlığımızı yapmazsak ‘resmi ilanların yayın mecrası dijital ortamdır’ denildiğinde çok hazırlıksız bir halde kendimizi bulabiliriz” uyarısında bulundu.

DİJİTALE GEÇİLECEK

Yazılı basından dijital basına hemen geçişin olmayacağını ama sürece en hızlı uyum sağlayanın daha ileride olacağını ifade eden Karaca, “Basın İlan Kurumu olarak gazetelerimizin resmi ilanların yayınlanması suretiyle kamu kaynaklarının aktarılmasının hak olduğunu ve hakların korunması gerektiğini söylüyoruz. Madem dijitale geçiş dönemi olacak, ‘yazılı basın sektörünün dijitale geçişini destekleyelim, yanına duralım’ diyoruz. Dijitale kesinlikle geçilecek, başka yolumuz yok. Yeni yayın döneminde gazetelerimizin resmi ilan yayınlamaları hak olarak korunsun ama başka gelir kapısı var mı keşfedilip işler hale konulması konusunda kurumumuz elinden geldiği kadar, bunun bir vefa borcu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

REHAVETE KAPILMAYIN

İzmirli gazetelerin dijitalleşme sürecinde biraz ağır hareket ettiğinden de şikayet eden Karaca, “Dijital dönem çağrımız çok iyi şekilde değerlendirsin. Birlikte yürüyelim. İnternet haber sitelerinin de hukuki mevzuata katılması dahilinde onların da ilanları alması an meselesi. Sizlere tavsiyem hazırlıklı olun, çalışmalarınızı tamamlayın. İnternet haber sitelerinin resmi ilana açılması konusunda bizlerin prensibi, sizlerin gelirlerinizi kaybetmemesidir. İzmir gazeteleri gelirler bakımından diğer yayın yerleri kıyasladığında iyi durumda ama sakın ola ki rehavete kapılmayın” bilgisini verdi.

yob

CİDDİ ŞEKİLDE DİRENÇ VAR

Her gazetenin internet sitesi olması gerektiğini savunan Karaca, “İnternet sitelerinin bu dönüşümde çok büyük etkisi var. Teknolojik gelişmelerin dayanılmaz hafifliği, maliyetlerin düşmesidir. Gazetecilik olarak aslında hiçbir şey değişmiyor ama içeriği istediğiniz biçimde şekillendirme konusunda daha rahat oluyorsunuz. Teknoloji zaten bunu sağlıyor. Muhataplarınızla interaktif şekilde iletişim halinde oluyorsunuz. Dijitale geçişte resmi ilanların yayınları devam edecek. Tarifesi aynı mı olur orası tartışılır. Çünkü kamuda ciddi şekilde direnç var. Tarifenin yük olduğunu söylüyorlar ama dijitale geçilince aynı tarifenin işlemeyeceğini biliyoruz. Geçiş sürecinde hazırlıklarımızı iyi yaparsak inşallah yerel gazetelerimizi, hem kamu reklamlarının hem de serbest piyasanın reklamlarının dijitalde yayınlayacağı mecralar haline dönüştürme imkanımız var” diye konuştu.

İzmir gazetecilikte daha iyi olmalıdır

İzmir’in hem ekonomik hem de ticari faaliyetleri bakımından ülke ekonomisine ikinci derecede katma değer sunan bir il olduğunu ve basının İzmir’de hak ettiği yerde olmasının önemli olduğunu vurgulayan Karaca, şöyle konuştu: “İzmir’deki gazetelerimiz belli bir yayın kalitesi, ilkeleri bakımında Türkiye’nin genel olarak ortalamasına tekabül ediyor diyebiliriz. Basın İlan Kurumu olarak bundan çok memnun değiliz. İzmir’in hakikaten gazetecilik faaliyeti bakımından ileri bir yerde olması gerektiğini söylüyoruz ve gönlümüz bunu arzu ediyor. İzmir’deki gazetecilik faaliyetlerimizin, medyamızın kendini hissettirmesi hem teknolojik yenilikler hem de yayın kalitesi bakımında üst sıralarda yer almasını canı gönülden arzu ettiğimiz bir temenni.” Karaca, resmi ilan tarifesinde önümüzdeki dönemde zam yapılmasını umduklarını da söyledi.