Türkiye Gazeteciler Sendikası ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından hayata geçirilen AB destekli “Basın Özgürlüğü için Güçlü Gazeteciler ve Güçlü Dayanışma Projesi” başladı

Proje kapsamında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından hayata geçirilen Basın Akademisi 2 Mayıs 2019 Perşembe akşamı düzenlenen bir törenle açıldı. Açılışa AB Delegasyon Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, AB Delegasyon Temsilcisi Seda Erden, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, başkan yardımcısı ve İGC AB Proje Koordinatörü Dilek Gappi, İGC yönetim kurulu üyeleri Semih Aksoy, Murat Attila ve çok sayıda gazeteci katıldı.

İki ayaklı proje

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Basın Akademisi, çalışan gazetecilere, serbest çalışanlara, işsiz gazetecilere ve ayrıca iletişim fakültesi öğrencilerine açık olacak. 400 metrekarelik Basın Akademisi’nde, gazeteciler için ortak çalışma alanları, gazetecilerin serbest kullanımına açık canlı yayın stüdyosu, eğitim ve toplantı salonları bulunuyor. Akademide gazetecilere hukuki ve psikolojik destek de sağlanacak. Proje, Türkiye'de haber alma hakkı ve basın özgürlüğü için uygun bir ortamın geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında, gazeteciler arasında dayanışmayı güçlendirmek, demokratik toplum olmanın temeli olan basın özgürlüğünü desteklemek ve gazetecilerin istihdama katılmalarına ve sektörde mesleklerini icra etmelerini sağlamaya yönelik faaliyetler yapılacak.

Hukuki ve mesleki destek

Proje kapsamında TGS, gazetecilerin adalete erişimlerini geliştirmeye yönelik desteklerde bulunacak. Bunun için, Yasal Destek, Dava İzlemeleri, cezaevi Ziyaretleri, Kampanyalar ve İzleme raporları düzenlenecek. Gazetecilerin istihdama ve sektörde mesleklerini icra etmelerine yönelik destekler hem İstanbul hem de İzmir’de hayata geçirilecek. Bu kapsamda, İstanbul ve İzmir’de Gazetecilerin çalışabilecekleri, eğitim alabilecekleri ve seminerlere katılabilecekleri Basın Akademileri kurulması, dijital çağla uyumlu mesleki becerilere yönelik eğitimlerin verilmesi, yeni medya seminer ve atölyeleri, yabancı dil eğitim programları, mesleki haklar atölyeleri, işsiz ve serbest çalışan gazetecilere yönelik journo.com.tr internet sitesinde yayınlanacak içeriklere telif destekleri, canlı yayın stüdyosu ve çalışma alanları oluşturulacak.