Her ay ve her yıl sonu düzenli olarak yayımladığı "Medyaya Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nun 2019 yılı verilerini kamuoyuyla paylaşan CHP 26. Dönem Milletvekili Gazeteci Barış Yarkadaş, raporunu hapis cezası alan Sözcü gazetesi çalışanlarına ithaf etti. Yarkadaş, 2019’un, gazeteciler açısından "kapkara bir yıl" olarak geçtiğini söyledi.

Sözcü yazarlarına verilen cezanın adil olmadığını ifade eden Yarkadaş, "Emin Çölaşan, Necati Doğru, Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli’nin terör örgütü FETÖ ile ne ilgisi var? Arkadaşlarımız, hayatlarını FETÖ’ye karşı mücadele ile geçirdiler. FETÖ çamuru Sözcü'ye yapışmaz" dedi. Yarkadaş, Basın İlan Kurumunun Evrensel, Cumhuriyet ve BirGün gazetelerine yönelik keyfi ilan ambargosunun da tarihe "kara bir leke" olarak geçtiğini ifade etti.

İşsiz gazeteci sayısı arttı

2019 yılı biterken, tablonun gazeteciler açısından karanlık olduğunu ve 2020 yılında da baskıların süreceğinin görüldüğünü belirten Yarkadaş, "Bu kara, hatta kapkara tabloyu mesleki dayanışmayı güçlendirerek tersine çevirebiliriz" dedi. Yarkadaş, 2019 biterken cezaevlerinde 150’ye yakın gazetecinin bulunduğunu, 170 gazetecinin ise yıl içinde çeşitli sebeplerden dolayı işten çıkarıldığını belirtti.