İzmir'de yaşayan ve 15 yıldır oyuncak ve bisiklet biriktiren Üzeyir Eytemiş, koleksiyonunu İEF'de sergiledi. Büyük ilgi çeken sergide Türkiye'nin en geniş He-man koleksiyonu da var.

gokce-adarHer yıl binlerce ziyaretçiye kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), bu yıl da yoğun ilgi gördü. Birçok dalda açılan stantlardan en çok ilgiyi ise oyuncak ve bisiklet koleksiyoncusu olan Üzeyir Eytemiş'in açtığı stant çekti. Koleksiyonunda beş binden fazla oyuncak çeşidinin olduğunu söyleyen Eytemiş, “On beş yıldan beri koleksiyon yapıyorum. Yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu. Eytemiş, koleksiyonunu şöyle anlattı: “En büyük koleksiyonum He-man. Üç yüze yakın parçam var. İskeletor, Orko, Hayvan Adam gibi ana karakterlerin haricinde de birçok aracın olduğu en geniş koleksiyon. Şatosu da var ayrıca. He-man oyuncağında, Türkiye'ye figürlerin yüzde 90'ı gelmemişti. Çoğunu yurt dışından bir arkadaşım sayesinde bulabildim. Bu konuda iddialıyım Türkiye'nin en geniş koleksiyonuna sahibim. Diğer büyük koleksiyonum yerli yapım oyuncaklar. Fatoş oyuncakları, Ege oyuncakları, Emsa yapboz, Pilsan, Alasya gibi bir zamanların en meşhur markalarının oyuncakları mevcut. Kumbara koleksiyonum var. Çocukluk dönemimde aldığım sakız kutuları, sürpriz yumurtadan çıkan küçük oyuncaklar, yabancı oyuncaklar var. Büyük teneke trenler, arabalar, karton kutulu oyuncaklar, 70'lerden 80'lerden kalma kutu ve el aterileri ve robotlarım mevcut. Çizgi film kartlarım,Türkiye'nin en geniş taso koleksiyonum var. Çizgi romanlarım, Pembe Panter, Alahaddin'in Sihirli Lambası, Çakmaktaş, Batman koleksiyonum mevcut. En büyük ikinci koleksiyonum ise, bisiklet koleksiyonumdur. 70, 80 90'lar olmak üzere 70'lerden başlayarak dönemin en meşhur bisikletleri şu an benim koleksiyonumda.”


BÜYÜYÜNCE ALABİLDİ


Çocukluğunda oyuncağının çok az olduğunu ve oyuncaklarını komşusunun aldığını dile getiren Eytemiş, “80'ler darbe dönemiydi. O zaman kıtlık, fakirlik çoktu. Benim babamın da durumu yoktu. Üç kardeştik ve oyuncağımız çok azdı. Oyuncaklarımızı Almanyalı bir komşumuz vardı o hediye ederdi. Sakladığım oyuncaklarım o hediye edilenler. Sakız, çikolatadan çıkan oyuncakları biriktirdim. Çevremdekilerden takas yolu ile aldım. Benim hiç bisikletim olmadı. İşe girip para kazanmaya başladığım zaman oyuncakları toplamaya başladım. Bu sebep ile oyuncak koleksiyonu yapmaya karar verdim. Bu stantta olan oyuncaklar benim görüp de alamadığım oyuncaklar. Onları toplayarak o anıları yaşamaya çalışıyorum” dedi. Üçüncü sergisini İEF'de açan Eytemiş, “En büyük sergimi Buca Belediyesi'nde, ikincisini Dokuz Eylül Üniversitesi'nde açmıştım. İlgi çok fazla oluyor. Parmakları ile tek tek göstererek bu benim oyuncağımdı. Babam almıştı deyip yüzleri hemen gülümsüyor görenlerin. Çok seviniyorlar. Çocuklarına anlatıyorlar. Fuarda en çok ilgi gören stant bizim standımız” dedi.

Şimdikiler kalitesiz


Koleksiyoncu Üzeyir Eytemiş, “Her şey eskiden daha güzeldi. Şimdi çocuğun eline veriyorlar tableti. Biz yap bozu yapmak için ne kadar uğraşırdık. Hareketli oyuncaklarımız vardı. El becerilerimiz gelişirdi. Tahta ahşap oyuncaklarımız vardı. Oynarken mutlu olurduk şimdiki oyunlar, oyuncaklar ise hem kalitesiz hem de çocukları ekrana bağlıyor” diye konuştu.