Türk işçi sınıfının en acılı günlerinden biridir 1 Mayıs 1977... O gün İstanbul'da Taksim Meydanı'nın dolduran 500 bin emekçinin üzerine ateş açıldı, 34 kişi öldü, 130 kişi yaralandı. Üzerinden 41 yıl geçti ama sır perdesi hala aralanmadı.

Aslında adı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günüydü...


500 bin emekçi Taskim Meydanı'nı doldurarak kutlamak istiyordu bayramını. Fakat gelen silah sesleri böldü bu büyük bayramı. Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşmasının sonuna doğru yaşananlar sonunda 37 emekçi canından oldu. Bayramını kutlamak üzere geldiği Taksim Meydanı kan gölüne dönmüştü.
1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'na Emek ve Dayanışma Günü ve İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul'a yaklaşık 500 bin kişi gelmişti.
Buluşma yeri Taksim Meydanı'ydı. Ne olduysa DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler konuşmasını yaparken oldu. Ve Taksim Meydanı açılan ateş sonucu kan gölüne döndü.


1 MAYIS 1977'DE NELER OLDU?


Katılımın yüksek olması sebebiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürmüş, miting de uzamıştı. Saat 19.00 sularında dönemin DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı. Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçmaya başladı, kısa bir süre içinde Intercontinental Oteli'nin de üst katlarından da ateş açıldı.

KAMYON YOLU TIKADI


İnsanlar panik halde kaçmaya çalışırken panzerler de kalabalığın arasına doğru girmeye ve kitleleri sıkıştırarak Kazancı Yokuşu`na itmeye başladı. Kalabalığa ateş açılıyordu fakat polis ateş açanlara değil, kalabalığın üstüne saldırıyordu. Bir kamyonun tıkadığı Kazancı Yokuşu'ndan aşağıya kaçmaya çalışan kalabalığı daha da korkutmak için bir daha ateş açıldı. İnsanlar panzerler altında kalarak ve birbirlerini ezerek kaçmaya devam etti.


KORKUNÇ BİLANÇO


Çıkan panikte 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak yaşamını yitirdi. Yaklaşık 130 kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğu Kazancı Yokuşu'nun başında, park edilmiş kamyon yüzünden sıkışarak ölmüşlerdi. 470 kişi gözaltına alındı fakat hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı. Ateşi kimin açtığı tam olarak belirlenememiş, olay halen aydınlatılamamıştır. Sular idaresinin çatısından ve otel odalarından ateş açanlar bulunamamıştır.

1 MAYIS ŞEHİTLERİ


Kanlı 1 Mayıs'ta hayatını kaybedenler: Bayram Çıtak, Kahraman Alsancak, Hasan Yıldırım, Ziya Baki, Aleksandros Kontuas, Hüseyin Kırgın, Mehmet Ali Genç, Ali Sidal, Ömer Narman, Sibel Açıkalın, Garabet Ayhan, Kadriye Duman, Ercüment Gürkut, Hacer İpek, Hamdi Toka, Nazan Ünaldı, Jale Yeşilnil, Yasin Elmas, Mahmut Atilla Özveren, Leyla Altıparmak, Kenan Çatak, Mustafa Elmas, Hatice Altun, Bayram Eyi, Diran Negis, Ramazan Sarı, Meral Cebren, Ahmet Gözükara, Rasim Elmas, Hikmet Özkürkçü, Nazmi Arı, Kadir Bağcı, Niyazi Darı, Murtezim Ortulu, Hüviyeti meçhul bir kişi.