Haber/ Gökçe ADAR

İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem sonrası Cumhurbaşkanlığı talimatıyla, depremde evleri ağır hasar gören depremzedeler için TOKİ tarafından 596 konut ve 145 dükkanın yapılması kararlaştırıldı. Yeni yapılan konut ve dükkanların anahtar teslim töreni 26 Kasım günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'e gelmesiyle gerçekleşmiş, 8 depremzedeye, dairelerinin anahtar teslimi yapılmıştı. Törenin ardından evlerine kavuşmanın hayalini yaşayan depremzeler, evlerinin bitmediğini ve ev tesliminin yapılamayacağını öğrenmişti. Evlerinin parkesini, duvarlarını ve odalarını görmek isteyen depremzedelere evleri gösterilmeyerek, teslim tarihi hakkında bir bilgi verilmemişti. Gazetemizin konuyu gündeme getirmesinin ardından yaklaşık 500 depremzede, 'Proje Alanları Mağdurları' adında bir platform kurarak, evlerini teslim alabilmek için mücadele içerisine girdi. Platform kurucularından Suna Yılmaz, “Depremden bu yana geçen zaman içerisinde evlerimizle ilgili yaşadığımız mağduriyet artarak devam etti. Sesimizi duyuramadık. Yaklaşık 500 depremzede bir platform kurmaya karar vererek, sesimizi birlikte yükseltmeye karar verdik. Evlerimizin teslimleri hala bize yapılmadı. Ne zaman teslim edileceği hakkında da ne yazık ki bir fikrimiz yok” dedi.

'DAİRELERİ GÖREMEDİK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'e gelerek yaptığı anahtar teslim töreninin formaliteden olduğunu ifade eden Yılmaz, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla 26 Kasım 2021 tarihinde anahtar teslimi töreni yapıldı, ancak anahtarlarımız teslim edilmedi. Dairelerimizi görmemize izin vermediler. İnşaatları tamamlanmamış ve TOKİ tarafından resmi olarak teslim edilmemiş dairelerimizin kura çekimini ve formalite olan anahtar teslimi neye göre yapıldı? Depremden bu yana kirada oturup hayatını idame ettirmeye çalışan mağdurlarız. Evlerimize taşınamıyoruz. Çünkü anahtarlarımızı bize teslim etmediler. Bize sorulmadan evimiz hakkındaki her şey emrivaki yapıldı” diye konuştu.

‘SORULARIN CEVABI YOK’

Dairelerin paylaşılması için bir kura çekiminin yapıldığını ve bu kura çekimin sadece bir yerel tv kanalında yayınlandığını da söyleyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “TOKİ tarafından yapılan evlerimiz için noter huzurunda çekim yapıldı ama bu çekim depremzedelere kapalı tutuldu sadece bir yerel tv kanalından yayınlandı. Elimizde bu ev benimdir dediğimiz bir resmi belge yok. Her şey sözde. ‘Bu ev senindir, al bu da tapusu’ diyen kimse yok. Ne olacak? Hangi daire bizim? O daireye ne zaman yerleşeceğiz? Bu soruların cevapları yok. Dairelerimizin büyüklüğü ortalama 120 m2 iken 65-110 m2 aralığında büyüklükte daireler yapıldı. 8-9 katlı binalarımız yerine zemin+5 kat yapıldığı için alandaki kat maliklerini mümkün olduğunca yerleştirilmeye çalışıldı. Yine de tüm daire sahiplerinin dairelerini yerinde yapılmadı. Bizlerin zaten hakları olan metrekareler veya katlar neye istinaden yarıya düşürüldü? Kat sayısı neye göre 5 kata indi? Bu hak kayıplarımız nasıl giderilecek?”