Haber / Gökçe Adar

30 Ekim 2020'de yaşanan 6.9'luk İzmir depremi sonrası evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşlar için 26 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konut teslim töreni yapılmış, ancak kimse evine yerleşememişti. Gazetemizin konuyu birçok kere gündeme getirmesi sonrası, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır açıklama yaparak, evlerin teslim edileceğini ifade etmişti. Açıklama sonrası gözler teslim edilecek evlere çevrilmişken, dairelerde henüz bitmeyen inşaat işlerinin olduğu ortaya çıkmıştı. Teslimi yapılacak Emrah Apartmanı ve Ali Çolakoğlu Apartmanı sakinlerine evlerine gezme şansı tanınarak, eksikliklerin not edilmesi için evraklar verilmiş, belirli bir süre tanınmıştı. Süreç devam ederken, diğer proje alanlarındaki apartmanlarda da bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. 1’inci Proje Alanı’nda bulunan toplam daire sayısı düşürülüp, 30 adet fazladan dükkan yapılınca; Barış, Cumhuriyet, Saraçoğlu ve Adalet sitelerinde yaşayan 24 aile (hane) açıkta kaldı. Yaşanan sorun nedeniyle Adalet, Cumhuriyet ve Saraçoğlu sitelerinin kura çekimi yapılmadı.

‘TİCARET YAPIN’ DENİLDİ

Evlerinin nerede olduğunu soran depremzedelere ise, “Evinizin yerine yapılan dükkanlardan verelim. Alın, ticaret yapın” denildiği ileri sürüldü. İsmini vermek istemeyen 1’inci Proje Alanı sakini bir depremzede, “24 aileye ev yapamadılar. Toplam daire sayısını bizim haberimiz olmadan düşürdüler. 30 tane fazladan dükkan yapılmış. Evlerimiz nerede, ne olacak? diye sorduğumuz zaman bize, ‘Dükkanlardan verelim, ticaret yapın ya da rezerv alanından bir daire seçin’ gibi cümleler kullandılar. Biz dükkanı alıp ne yapacağız? Yaşadığımız evin hakkından vazgeçmemizi istiyorlar. Bizim başka bir alternatifimiz yok ki. Dükkanda mı yaşayacağız” diye konuştu. Yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden depremzede, “Her şeyi güllük gülistanlık gösteriyorlar. Kuramız bile olmadı. Ne olacak 24 aile? Evlerimiz nasıl teslim edilecek? Tamamlanan konutlar deniliyor, nerede tamamlanan konutlar? Bir sürü eksiklik, hata var” şeklinde konuştu.

KİRA YARDIMI SONLANDI

Bir diğer 1’inci Proje Alanı sakini ise bu ay devlet tarafından ödenen kira desteğinin sonlandığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Bin 150 TL civarı bir kira desteği alıyorduk. Evlerin tesliminin yapıldığının açıklanması sonrası bu ay kira desteğini de kestiler, ama biz evimize yerleşemedik ki. Şu an evine gidip oturan, yerleşen kimse yok ki nasıl kira yardımı sonlanıyor?” şeklinde konuştu. Kura çekimi yapılan Barış Sitesi’nde ise hak sahipleri arasında anlaşmazlıklar olduğunu ileri süren depremzede, “Sitedeki daire sıralamaları birbirinden farklı. A-B-C-D blok olmak üzere 4 blok var ve hepsinin daire konumları farklı. Kura çekimini sadece A bloktaki daire sistemine göre yapmışlar. Dolayısıyla, deprem öncesi ön cephede kalan karanlık odası olmayan daireler, kura çekimiyle arka cephede ve karanlık bölgede kaldı. Bu da hak sahipleri arasında sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. 2-3 milyon TL’ye yakın zarar eden hak sahipleri mevcut.” Gökçe ADAR

Bu nasıl konut teslimi?

Muhabirimiz Gökçe Adar, teslim edilen konutların ilk fotoğraflarına ulaştı. Fotoğraflarda, depremzedelerin iddia ettiği gibi dairelerin tamamlanmamış olması dikkat çekti. Üstelik, bu dairelerde, ‘ocak, fırın’ gibi eşyaların takılmadığı ve bu gereçlerin hak sahipleri tarafından alınması istendiği öğrenildi. Diğer proje alanlarındaki bazı dairelerde banyo dolapları yapılmışken, Emrah Apartmanı’nın dairelerinin içerisinde banyo dolaplarının olmaması dikkat çekti.