Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da yıllar süren fiili Ermenistan işgalini sona erdirerek zaferini ilan etti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan teslim olduklarını açıkladı. Bu gece 01.00 itibarıyla ateşkes ilam edildiğini ve teslim şartlarını içeren metni imzaladıkları bildirildi. Azerbaycan Zafer kazandı. Karabağ ve işgal altındaki tüm yerler kurtarıldı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan facebook hesabından yaptığı açıklamada yenilgiyi ve Ermenistan'ın teslimini şu cümlelerle ifade etti:

Sevgili hemşehrilerim, ablalarım ve kardeşlerim. Ben şahsen kendim ve hepimiz için çok zor bir karar aldım.

Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları ile Karabağ savaşının sonlandırılmasına ilişkin 01.00 tarihinden itibaren bir açıklama imzaladım. Zaten yayınlanan açıklamanın metni benim ve halkımız için inanılmaz acı verici.

 

Aliyev ve Putin ortak açıklama yaptı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azeri mevkidaşı Aliyev'le video-konferans yoluyla ortak bir açıklamada bulunarak, anlaşmayı canlı yayında imzaladı.

Aliyev, yaptığı açıklamada "Savaşın sona eriyor oluşundan memnunum" diyerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

"Bugün bu belgenin imzalanması Rusya'nın aktif rolünün bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulunan Aliyev, "Sorunun çözümü için ortak bir format oluşturduk" ifadelerini kullandı.

Aliyev, ayrıca Karabağ'a hem Türk hem de Rus barış güçlerinin konuşlanacağı bilgisini paylaştı.