Yeni Bakış'tan Kenan Yeşil'in haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Elektrik Fabrikasının kendilerine verilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptıkları yazılı iki talepten birine yanıt geldi. Belediye Meclisi’ndeki konuşmasında ilk taleplerinin ret edildiği bilgisini veren Başkan Tunç Soyer, AKP Grubuna seslenerek, “İkinci talebimiz de ret edilmeden elimizden geleni yapalım” çağrısında bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Soyer’den AKP Grubuna çağrı, dilek ve temenni bölümünde konuşan Başkan Tunç Soyer, Tarihi Elektrik Fabrikası hakkındaki son gelişmeyi meclis üyeleri ile paylaştı. Tarihi Elektrik Fabrikasının Büyükşehir’e verilmesi yönünde yaptıkları iki yazılı talepten birisine yazılı olarak cevap verildiğini belirten Soyer, AKP Grubuna dönerek, “Elektrik fabrikası için yazı geldi. Biz verilen kararın değiştirilmesi talebinde bulunmuştuk. Cumhurbaşkanımıza bunu sözlü olarak ifade etmiştim. Sonunda yazı geldi. İki yazımız vardı, bir yazımıza cevap geldi. Bizim ihaleye girme hakkı olmayan şirketlerden olduğumuza dair düşünce vardı. Bizim ihaleye girme hakkımız olmalı demiştik. Bu talebimiz reddedildi. İkinci yazımız başka bir iddiayı taşıyor. Grand Plaza üzerinden gerçekleşecek devrin kamu yararı olduğunu iddia ettik. Çok geçmeden, olumsuz bir cevap gelmeden birlikte ne yapabiliyorsak yapalım. Bu İzmir’in malıdır. İzmir’e verilmelidir. Biz burayı ticarethane şeklinde değil, kamu yararı için kullanacağız. Beraber konuşacağız. 35 milyon İzmir’in bütçesinden vermeyi taahhüt ettiğimiz yer için gerekeni yapınız” diye çağrıda bulundu.

Gerekeni yaparız

Başkan Soyer’in açıklamalarının ardından söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise, “Elbette gerekiyorsa yine arkadaşlarla, sizlerle birlikte bu işin çözülmesi için Ankara’ya gideriz. Yetkili kurullarla görüşürüz, bölge milletvekilleriyle bir organizasyon yaparız. Gerekeni yaparız” dedi.

Mecliste, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komisyonu konusu CHP Grubu ile AKP Grubunu tekrar karşı karşıya getirdi. AKP Grubunun ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ adındaki komisyon isminin farklı amaçlara hizmet etmemesi için ‘Kadın ve Erkek Eşitliği’ veya ‘Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği’ ismi ile değiştirilmesine yönünde öneri sundu. AKP grubunun önerisi oy çokluğu ile ret edildi. Ayrıca Başkan Tunç Soyer, Tarihi Elektrik Fabrikası ile ilgili yeni gelişmeler olduğunu belirterek, konu hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Elektrik Fabrikasına yönelik taleplerinin ret edildiği bilgisini veren Başkan Soyer, “İki talebimizden bir ret edildi. İkincisi de ret edilmeden elimizden gelen ne varsa yapalım” diyerek, AKP grubundan desteklerini beklediklerini yineledi.

AKP eleştrilerine yanıt

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu konusu AKP Grubu ile CHP Grubu arasında yine mecliste gerginliğe yol açtı. AKP Meclis Üyesi Burçin Kevser İp, konu hakkında eleştirileri sıraladı. Komisyonun isminin değiştirilmesi yönündeki taleplerini yineleyen İp, aile yapısını bozucu etkiler doğurabileceğini iddia etti. AKP Grubunu ve CHP Grubunu tartışmayı sürükleyen konu hakkında son noktayı Başkan Soyer koydu. AKP Grubunun eleştirilerini de cevap veren Soyer, “Biyolojik cinsiyet dışında psikolojik cinsiyet var. Bu farklılığı yaşayan herkes sapık değil. Bunu özendirmek kimsenin haddine düşmez ama burada kimsenin aile değerini sorgulamak da kimsenin haddine düşmez. Bu memleketin evlatları olarak örf adetlerine bağlı insanlar olarak hepimiz için aile kutsaldır, İzmir gibi bir şehrin seçilmişleri olarak herkese eşit davranmak zorundayız. Dildeki erilliğin değişmesi gerekiyor. Çok çalışkanlar için ‘adam gibi çalışıyor’ deriz bizim önce dilimizi değiştirmemiz gerekiyor. Ne demek adam gibi iş çıkartmak? Niye kadın gibi iş çıkartmak demiyoruz. Bu toplumda cinsiyet eşitsizliği var bizim bu konuda bir çalışma yürütmemiz lazım. Aileyi koruyarak tabii ki buna sahip çıkarak aynı zamanda toplumsal eşitliği güçlendirmeye çalışarak önce dilimize sahip çıkarak yapmamız gerekiyor. Eril bir dilden kurtulmamız gerekiyor. Bizlere sizi desteklemek düşüyor. Ben arkadaşlarıma güveniyorum birlikte çalışmalarının İzmir için çok yararlı olduğunu biliyorum” dedi.