Haber / Didar Demirci

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı olağan ilk oturumu Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde tamamlandı. İzmirli depremzedelerin uzun zamandır beklediği yüzde 30’luk emsal artışı kararı CHP ve AKP grubu arasında gerilime neden oldu. Depremzedelerin yüzde 30’luk emsal artışı talebine ilişkin AKP Grubunun meclise sunduğu önerge oy çokluğuyla reddedildi. Reddedilme gerekçesini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Depremzedeler aylardır bu kararı bekliyor. Bunu önerge olarak alıp 1 ay daha komisyonda bekletmenin bir anlamı yok. Hemen komisyona gönderelim ve orada görüşüldükten sonra hızlıca bu meclisimizde onaylayalım. Bu konu çok siyaset malzemesi haline geldi. Bu yetkiyi komisyona getiriyoruz. Hep birlikte tartışılacak” dedi. Ardından meclis gündeminde yer alan; Bayraklı Belediye Meclisi’nin Ekim ayı meclis toplantısında oy birliği ile kabul edilen yüzde 10 emsal artışı kararı meclise ara verilerek, imar, hukuk, deprem ve afet, kentsel dönüşüm komisyonuna gönderildi. Komisyondan oy çokluğuyla gelen kararda ada bazında başvurularda yüzde 30, parsel bazında başvurularda yüzde 20 emsal kararı çıktı.

SADECE BAYRAKLI İLE SINIRLI OLAMAZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, komisyondan oy çokluğu ile çıkan karara tepkisini dile getirerek, emsal artışını bekleyen tek sorunlu bölgenin Bayraklı olmadığını söyledi. Hızal, “Bugün burada bir revizyon yapıldı ve sadece Bayraklı’yı kapsayan bir emsal artışı. Biz tüm İzmir’i kapsayan ada bazında değil parsel bazında yüzde 30 emsal artışı istemiştik. İzmir’de bu kararı bekleyen ailelerin tamamı sadece Bayraklı’da yaşamıyor. Biz az önce sunduğumuz önergeyi gerçekten bu sorunu ortadan kaldırmak için hazırlamıştık” şeklinde konuştu. Öte yandan K alanlarının belirlenmesinin de çok uzun sürdüğünü ve K alanlarıyla ilgili de sorunlar olduğunu dile getiren Hızal, odaların dava açması konusundaki söylemlere de sert çıktı.
Hızal’ın konuşmaları sonrasında söz alan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremzedelere TOKİ tarafından yapılan binaların 8 kattan 5 kata düşürüldüğünü hatırlatarak, komisyondan çıkan emsal kararlarını savundu. Sandal, “Bayraklı’daki depremzedeleri ilgilendiren bir konuda oy birliği olmaması bizi üzmüştür” dedi.