İzmir'de 1 Temmuz'da 210 gram ekmek 4 TL'ye satılmaya başlandı. Ağustos ayında artan maliyetlerden şikayetçi olan fırıncılar, eylül ayında ekmeğin 5 liraya yükselebileceğine dikkat çekmişti.



ÇUVAL FİYATI DÜŞTÜ
İzmir Ticaret Odası (İZTO) 9. Ekmek Grubu Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, 9 Eylül gazetesine İzmirlileri rahatlatan açıklamalarda bulundu. Ağustos ayında da un maliyetlerinin artmaya devam ettiğini ve 'Artışlar devam ederse Eylül'de zam kaçınılmaz' söylemlerinin olduğunu doğrulayan Sağır, “Fakat Rusya'nın tahıl yüklü Ukrayna gemilerinin Türkiye ve Avrupa'ya gitmesine izin vermesi ile un fiyatlarındaki artış durdu. Aksine çuvalı 450 lira olan un şimdi 430 liraya kadar indi, Böyle olunca da eylülde 5 TL olması planlanan ekmek zammı da ertelendi. Rusya izin verdikçe ve tahıl yüklü gemiler ülkemize geldikçe un fiyatları yükselmeyecek ve zam da bir süre daha olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

'YA GELMEZSE' KORKUSU
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, insanların en temel gıda ürünü olan ekmeği bile almakta zorlandığını; uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle anavatanı Türkiye olan buğdayı bile yurt dışından almak zorunda kaldığımızı söyledi. Bir zamanlar dünyanın tahıl ambarı olarak bilinen Türkiye'nin bugün ekmek yapabilmek için bile yurtdışına bağımlı hale gelmesinin yanı sıra ekonomideki hataların da vatandaşların alım gücünü düşürdüğünü belirtti. Koçal, “Askıda ekmek kuyruğunda bekleyen insanların yanı sıra tanıdıklarına, arkadaşlarına mahcup olmamak için 4 lirayı zar zor denkleştiren vatandaşımız bir gözü 'ya gelmezse' diye Ukrayna gemisinin dumanında bir gözü de ekmek kuyruğunda. Hep 'Nereden nereye' diye söyleniyor ya, gerçekten de 'nereden nereye' geldik; çok acı” diye konuştu. Murat ERVİN

SERTEL: ELDEN GELEN ÖĞÜN OLMAZ
Atila Sertel (CHP İzmir Milletvekili): Bizim çok güzel bir atasözümüz vardır; 'Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde gelmez' diye. Ülke olarak içinde bulunduğumuz durum bana göre tam olarak budur. AKP, 2006 yılında hiçbir zaman uymayacağı, uymadığı bir yasa çıkardı. Yasaya göre tarımsal destekler için bütçeden ayrılan pay GSMH’nin yüzde 1’inden az olamayacaktı. Ama bugün gelinen noktada tarımsal destekler yasada öngörülenin yarısı bile etmiyor. Bir dönemler kendi kendine yeten 7 tarım ülkesinden biri olan Türkiye, bugün ne yazık ki tarımda da dışa bağımlı hale geldi. Devlet çiftçiye kanunda belirtilen desteği vererek çiftçiyi üretime teşvik etmeli. Buğday ve un fiyatlarını da vatandaşların alım gücünü aşmayacak şekilde sübvanse etmelidir. Aksi takdirde ekmeğe şimdilik ertelenen zam, kış aylarında yaşanması olası bir gıda krizi ile çok daha yüksek oranda yansıyacak; ekmeğin 5 lira olmasıyla halk ekmek büfelerindeki kuyruklar daha da uzayacaktır.

EKMEK TEMMUZ'DAN BERİ 4 TL

İzmir'de ekmeğe son zam Temmuz ayında geldi. Temmuz'a kadar 230 gram ekmek 3 TL'ye satılırken 1 Temmuz'da yapılan 4'üncü zamla 210 grama düşen ekmek 4 TL'den satılmaya başlandı.