Haber/ DİDAR DEMİRCİ

Eğitim Sen, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi Yaşamsaldır’ diyerek basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada MEB’e ve YÖK’e çağrıda bulunan Eğitim Sen temsilcileri, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin okullarda zorunlu ders olarak okutulmasını talep etti. Genel Merkezde düzenlenen basın açıklamasına, KESK Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek, Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun ve Hukuk-TİS Sekreteri Zeynep Korkmaz, Genel TİS-Hukuk Sekreteri Arzunur Şimşek katıldı. Söz konusu talep üzerine kampanya başlattıklarını duyuran Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, basın açıklamasını okudu.

GELENEKSEL CİNSİYETÇİ KALIPLARDAN ÇIKALIM

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığının hayatın her alanında yeniden üretildiğini ve yaşandığını dile getiren Yardım, cinsiyet eşitsizliği sorununun derinleşmesine yol açan söylemleri, iktidarın politikalarını ve eğitim sistemini eleştirdi. Erkek egemen işleyişi destekleyen cinsiyetçi rol ve beklentilerin okullarda dolaylı ya da dolaysız yollarla çocuklara aktarıldığını söyleyen Yardım, “Tekçi, gerici, cinsiyetçi müfredat ile ayrımcılık derinleşmekte, cinsel yönelim farklılıkları da yok sayılmaktadır. Karma eğitime yönelik müdahaleler, eğitimin dinselleşmesi ve çocukların geleneksel rol kalıpları ile yetiştirilmesine yönelik müfredatlar şiddetin ve cinsel istismarın da önünü açmaktadır. Oysaki müfredat değişiklikleri, ilkokulda, ortaokulda, lisede işlenecek derslerin içeriği tüm toplumu ilgilendiren düzenlemelerdir. Müfredattaki içeriğin ne olacağının, nasıl bir değişiklik önerildiğinin bütün yönleriyle, bilim insanları, eğitim bilimciler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınarak, çeşitli

yönleriyle tartışılarak belirlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

GEREĞİNİ YAPIN

‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi Yaşamsaldır’ şiarıyla kampanya başlattıklarını söyleyen Yardım, “Geçmişten bugüne mücadele ettiğimiz talepleri bir kez daha ifade ediyor, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nu taleplerimizin karşılanması için etkin politika üretmeye çağırıyoruz. Siyasi iktidar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla uluslararası sözleşmelere atılan imzaların gereğini yapmalı, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi tüm kademelerde ve üniversitelerin tüm bölümlerinde ders olarak okutulmalıdır. Eğitim öğretim müfredatı, cinsiyet eşitliği perspektifi esas alınarak yeniden düzenlenmelidir. Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırmak ve kadınların yönetim düzeylerinde yer almalarını sağlamak için cinsiyet eşitliği sağlayan mekanizmalar uygulanmalı, cinsiyet eşitliğinin esas alındığı bir çalışma yaşamı ve ortamı sağlanmalıdır. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Ayrımcılık ve Mobbing” başlıkları hizmet içi eğitim konuları haline getirilerek tüm eğitim emekçilerinin bu eğitimleri alması sağlanmalıdır. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi iptal edilerek, sözleşme etkin bir biçimde uygulanmalıdır” sözlerini kaydetti.