HABER/ Gökçe ADAR

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, çıkarılacağı iddia edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun eğitimcileri mağdur edeceğini söyleyerek yasanın iş yükünün arttıracağını ifade etti

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunulduğu bildirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin söylentiler, eğitimcilerin tepki göstermesine sebep oldu. İddiaya göre, kanunla öğretmenlerin haftalık ders saati 35’e çıkarılacak ve eğitimcilere, esnek çalışma adı altında angarya işler dayatılacak. Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, seçim sonrası yeni yasa ile öğretmenlerin ders saati sayısının 35 saate çıkarılacağı iddiasını doğrulayarak, çıkarılacak yasa ile öğretmenlerin iş yükünün artacağını söyledi. 30 saatin üzerinde ders veren öğretmenlerin ek ücret aldığını belirten Vardal, çıkarılacak olan yeni yasa ile öğretmenlere verilen bu ek ücretin kaldırılacağını ve tüm öğretmenlerin aynı maaşa çalışacaklarını ifade etti.

Angarya iş artacak

Vardal, çıkarılacak yeni yasa ile öğretmenlerin kazanılmış haklarının elinden alınmasının söz konusu olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanlığı 'yaptım oldu mantığı' ile bir çeşit ısmarlama yasa hazırlığı içerisinde. Kültür, meslek, ve sınıf öğretmenlerinin verdikleri ek derslerin ücreti, ay sonu öğretmenlerin maaşlarına yansıyor. Kim ne kadar ek ders verdiyse onun karşılığını alıyor. Bakanlık bunu kaldırıp, öğretmenlere ortalama bir ücretin verilmesi için uğraşıyor. 35 saatlik çalışma içerisinde, eğitimciler her türlü angarya işle karşı karşıya kalacak. Ücrete tabi tutulan bir dizi görevi, ücretsiz olarak yapacak. Bu yasa ile eğitimciler az ücrete daha fazla çalıştırılacak.” Ders saatinin 35'e çıkarılmasının yeni öğretmenlerin istihdam edilmesini de zorlaştıracağını ifade eden Vardal, “400 bin tane atama bekleyen öğretmen var. Yeni yasa ile atama bekleyen öğretmenlerin istihdam edilmesi zorlaşacak. Daha az öğretmen atanacak” ifadesini kullandı.

Öğretmene sorulmadı

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, Eğitim Sen'in yeni yasayı engellemek için mücadele edeceğini vurgulayarak, “Eğitimcilerin haklarını geliştirecek adımlar için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Sistemdeki sorunlardan da bahseden Vardal, “Eğitim sisteminde yapısal sorunlarını arttığını görüyoruz. Temel eğitim, orta öğretim eğitimi git gide kötüye gidiyor. Okullarda özelleştirilmelerin olması, okulların emek sömürüsü haline gelmesini sağlıyor” diye konuştu. Öte yandan, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise kanun teklifinin bir an önce kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirtmişti. Aydoğan, bir kanun hazırlanırken konunun öznelerinden bağımsız hareket edilemeyeceğini vurgulayarak, öğretmenler ile ilgili bir kanunun öğretmenlere sorulmadan, öğretmenlere rağmen çıkarılmaması gerektiğini ifade etmişti.