Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube tarafından ihraçlara karşı başlatılan ve her çarşamba yapılan oturma eyleminde 40. hafta geride kaldı. Eğitimciler, bir kez daha adalet çağrısında bulundu.

KESK'e bağlı Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şubesi tarafından; sürgünlere, baskılara, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan yapılan ihraçlara karşı başlatılan oturma eyleminde 40 hafta gerideumut kaldı. Karşıyaka Çarşısı'nda yapılan eylemde, bir kez daha adalet çağrısında bulunuldu. Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, yaptığı açıklamada, 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirine imza attıktan sonra görevlerinden ihraç edilen Barış Akademisyenleri'ne destek verdi. Kılıç, “AKP’nin OHAL adı altında gerçekleştirdiği sivil darbeye, ihraçlara, açığa almalara, sürgünlere, düşünce, inanç ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran tekçi, mezhepçi, faşizan politikalarına karşı tam kırk haftadır oturma eylemleri gerçekleştiriyoruz” dedi. Barış Akademisyenleri'nin, mahkeme salonlarını kürsüye çevirerek AKP’nin savaş politikalarını teşhir ettiğini savunan Kılıç, “Akademisyenler bir kez daha bu suça ortak olmayacağız diyorlar. Bizler de buradan haykırıyoruz. Bu suça ortak olmayacağız” ifadelerini kullandı.


HER ALANDA ŞİDDET

Kılıç, sadece son bir iki yıla baktıklarında 12 Eylül dönemini kat be kat aşan şiddet ortamının yaşandığını ileri sürerek, silahlanmanın son derece fazla olduğunu dile getirdi. Kılıç, şunları söyledi: “Cezaevleri doldu taşıyor. Dışarısı açık cezaevine dönüştürüldü. Neredeyse her mahalleye devasa karakollar kuruldu. Sadece polis, asker şiddeti değil, kadına yönelik şiddet de hızla artıyor. Çocuklara yönelik şiddet ve taciz vakaları kaygı verici düzeyde yaygınlaşıyor. Hayvanlara uygulanan şiddet de bu gelişmelerden bağımsız değildir. Öte yandan işkenceye sıfır tolerans sloganıyla iktidara gelen AKP’nin karakollarındaki işkence vakaları sistematik işkencenin yapılmaya başlandığına işaret ediyor.” Açıklamasında birçok konuya değinen Hasan Ali Kılıç, 2017 ve 2018 bütçelerine de dikkat çekti.

Emekçinin maaşı eridikçe eriyor

Gizli ödeneklerdeki artışların cumhuriyet tarihinde görülmemiş boyutlara ulaştığını ileri süren Başkan Kılıç, “Silahlanmaya ayrılan paylar neredeyse tüm bakanlıkların paylarına düşenlerin toplamına denk düzeye ulaştı. Eğitim seviyesi yerlerde sürünüyor. Sağlık sisteminin çöktüğünü bizzat kendileri ifade ediyor. Yatırımlara ayrılan paylar son yılların en düşük düzeylerinde iken, emekçilerin maaşları döviz kurlarındaki artış ve enflasyondaki yükselişler nedeniyle eridikçe eriyor” dedi. Açıklamanın ardından bir saat boyunca oturma eylemi yapan KESK üyeleri, 40. hafta eylemini de bu şekilde sonlandırdı. Umut KARAKOYUN