Haber/ Gökçe ADAR

Eğitim-İş (Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası) İzmir 4 No'lu Şubesi, 07 Nisan 2016 tarihinde 1. Olağan Genel Kurulu DEÜ Rektörlük Desem Bordo salonda yapılmıştı. Yapılan seçim sonucunda Denetleme Kurulu'na; Zübeyde Serbest, Filiz Gürsan, Elbey Kale, Disiplin Kurulu'na ise; Haluk İşler, Ayşe Nevbu Çetinkaya ve Hülya Öz seçilmişti. 2021 Nisan ayında da Eğitim-İş İzmir 4 No'lu Şubesi, seçime gitmiş şube başkanlığı koltuğuna Engin Sofu oturmuştu. İddiaya göre, şube yönetimi arasında seçimden bir kaç ay sonra anlaşmazlıklar yaşanmaya başlamış, şube yönetiminden bazı kişiler erken seçim talebinde bulunmuştu. Olağanüstü Genel Kurul'a giden Eğitim-İş İzmir 4 No'lu Şube'nin başkanı ve yönetimi yeniden belirlenmişti. Yeni seçimle; Şube Başkanı Zübeyde Serbest, Şube Sekreteri Erkan Sarı, Mali İşler Sekreteri Nazlı Halkataş, Hukuk Sekreteri Münevver Aktaş, Örgütlenme Sekreteri Pınar Yalabık, Eğitim Sekteri Engin Sofu olmuştu.



TÜZÜK İHLAL İDDİASI
Sendika içerisinde anlaşmazlıkların çıkmasına sebep olduğu ileri sürülen Zübeyde Serbest'in, seçimde tüzük maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle usulsüz ve hukuksuz olarak koltuğa geldiği ileri sürülüyor. Yönetimin iki farklı gruba ayrıldığı ve gruplar arasında bir takım yönetimsel problemlerin yaşandığı iddia ediliyor. Şubeye kayyumun atanacağı da idialar arasında. Söz konusu iddiaları yanıtlayan Eğitim İş Örgütlenme Sekreteri Şenol Eyüpoğlu, “İki grup arasında yarıştan kaynaklı bir takım söylentiler mevcut. Şubemizin iç işleyişiyle ilgili olaylar, kurumlarımız aracılığıyla çözülüyor. Seçime yönelik bir durum var. Bir takım madde hataları oluşmuş. Görünen o ki, usulüne uygun bir seçim oluşmamış” diye konuştu.

YENİDEN SEÇİM OLACAK
Konunun mahkemeye intikal ettiğini de ifade eden Eyüpoğlu, “Yasal anlamda zaten bu konuyla ilgili bir dava var. Biz de bir hazırlık içerisindeyiz. Bu sorunu demokratik yoldan çözmek için yakında bir seçim söz konusu olacak ama yolsuzluk iddialarını kabul etmemiz mümkün değil. Yolsuzluk ve Eğitim İş'in yanyana gelmesi kabul edilir değil. Şube başkanımız son derece kibar ve naziktir. Böyle bir şey söz konusu dahi olamaz” şeklinde konuştu. Yarın Eğitim İş Genel Merkez yöneticilerinin İzmir'e gelmesi bekleniyor. Öte yandan Eğitim İş İstanbul 4 No'lu Şube’nin seçimli genel kurulu 14 Mayıs 2017’de yapılmıştı. Bir dizi seçkin okulda görev yapan öğretmen ve akademisyenlerin üyesi olduğu sendikanın yeni yönetim organlarının belirlendiği seçimde, usulsüz işlem yapıldığı iddiası gündeme gelmişti. Sendika üyeleri Hüsamettin Balta ve Semra Şahinduran, sendikaya kayyum atanması talebi ile dava açmıştı. Mahkemenin atadığı üç kişilik kayyum heyeti, yeni yönetimin belirlenmesi için sendikayı seçime götürmüştü.