HABER/ Gökçe ADAR

Sağlık emekçilerinden yapılan döner sermaye kesintilerini protesto etmek için SES İzmir Şube ve Türk Sağlık Sen Şubeleri basın açıklaması düzenledi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinikleri önünde toplanan sağlık çalışanları, döner sermaye kesintilerinin devam etmesi durumunda iş bırakacaklarını vurguladı. Türk Sağlık Sen Şubeleri adına basın açıklamasını okuyan Türk Sağlık Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin, "Ege Üniversitesi yönetim tarihinde çalışanlar aleyhinde bir ilk yaşandı. İlk kez bir yönetim, mali kriz gerekçesi ile çalışanın alın terinin, emeğinin ve ekmeğinin karşılığı olan döner sermayeye el uzattı ve döner sermayelerde kesintiye gitti. Bu kesinti, çalışanın fark etmeyeceği düşüncesi ile vergiden çıkarılan ve zamlı maaş alınan Ocak ayında yapıldı. Ocak ayında, tüm sağlık çalışanlarımıza mali kayıplar yaşatıldı" dedi.

Yüzde 10 kesinti


Yapılan kesintinin yüzde 10 oranında olduğunu belirten Zengin, şöyle devam etti: "Çalışanlarımız, Ocak ayında vergiden çıkarak rahat bir nefes alacağını düşünürken, bize yönetim tarafından fark edilemeyeceği düşüncesi ile el altından yüzde 10 döner sermaye kesintisi şoku yaşatıldı. Doğal olarak çalışanlar, 1 yıl önceki Ocak ayı döner sermayesine mahkum edildi. Bizler sendika olarak çalışanların iş yükü, iş yoğunluğu, personel eksikliği altında ezilmesinin savaşını verirken, her platformda döner sermayelerin artırılmasını talep ederken, yöneticiler mali krizin sorumlusu çalışanlarmış gibi bu krizin faturasını çalışana kesmeyi kendisine hedef edindi."

Eylem sinyali


Sağlık çalışanlarının yaşadığı mağduriyeti kabul etmediklerini belirten Zengin,"Biz artış beklerken sermayelerdeki azalmayı kabul etmemiz mümkün değil. Biz buradan hastane yönetimine sesleniyoruz. Çalışanın hakkında kesinti yaparak bir yere varamazsınız diyoruz. Eğer bu konuda ısrar edilirse, iş bırakma dahil her türlü eylemi gerçekleştireceğimizi belirtiyoruz" ifadelerini kullandı. Yapılan basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları "Direne Direne Kazanacağız", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz" sloganları eşliğinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimlik Binası'na yürüdü.

Gücümüz kalmadı


SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) İzmir Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Dilaver Aslan ise, konu ile ilgili yetkililer ile görüştüklerini belirtti. Aslan, "Yapılan görüşmelerde, hastanenin borçları ve ekonomik kriz bahane gösterilerek bu kesintilerin yapıldığı ve kesintilerin devam edeceği belirtildi. Sağlık üretmek için çok yoğun ve zor şartlarda canla başla çalışan biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin, omuzlarına yüklenen yükü kabul etmiyoruz. 'Aynı gemideyiz' denilerek fedakarlık beklenen sağlık çalışanlarının artık dayanacak gücü kalmadı. Krizin ve borçların sorumlusu biz değiliz" şeklinde devam etti.