Tüprag’ın Efemçuru’ndaki altın madenin kapasite artırımına karşı yapılan itirazı mahkeme reddetti. Kentte yaşam alanlarının tehlike altında olduğunu vurgulayan kurumlar, ortak mücadele çağrısında bulundu.

Haber / Umut KARAKOYUN

Tüprag; İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru’nda bulunan maden ocağı sahasında, kapasite artırımı talebinde bulundu. Kapasite artırımı için ÇED olumlu belgesi verildi. Çevreciler, sağlıkçılar ve hukukçuların faaliyetinin durdurulması için mücadele verdiği ve dava üstüne dava açtığı altın madeni için verilen ÇED olumlu belgesine itiraz edildi. İzmir Tabip Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, EGEÇEP, Avukat Arif Ali Cangı ve Efemçukuru Köylüsü Ahmet Karaçam’ın yaptığı itiraz üzerine bilirkişiler bölgede incelemede bulundu ve davacılar lehine rapor hazırladı. Ancak bilirkişi raporuna yapılan itiraz üzerine, Danıştay, bilirkişilerin İzmirli olması ve tahlilleri yapan laboratuvarın akredite olmaması gerekçesiyle kararı bozu. Bunun üzerine Ankara’dan gelen bilirkişi heyeti aynı bölgede incelemede bulundu. 1 Haziran’da yapılan keşfin ardından 7 sayfalık bir rapor verildi. İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Çevre Mühendisleri Odası, EGEÇEP ve İzmir Barosu tüm bu gelişmeleri değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. İzmir Tabip Odası’nda yapılan basın toplantısında, ortak mesaj, İzmir’e sahip çıkılması oldu.

Düzenlenen ortak basın bildirisini Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Oya Otyıldız, bilirkişilerin maden sahasında tıpkı turistik bir gezi düzenlediklerini söyleyerek, eleştirilerini sıraladı. Oya Oytyıldız; “Kentimiz için hayati öneme sahip olan bir konu ile ilgili yıllardır devam eden hukuk mücadelesinde mahkeme tarafından bilimsel ve teknik yetkinlikleri uygun görülerek seçilmiş olan bilirkişiler; kendi ifadeleri ile keşif alanına hazırlıksız geldiklerini, teçhizatları olmadığını söylediler. Üniversiteleri de burada olmadığından gidip gereken materyali alamadıkları gerekçeleri ile hiçbir yerden örnek alınamadı ve gerekli inceleme yapılamadı. Turistik bir gezi niteliğinde gerçekleştirilen bilirkişi incelemesinden 4 ay sonra adeta projenin güzellemesi niteliğinde olan 7 sayfalık bir bilirkişi raporu verildi” dedi.
gdd

DAVA REDDEDİLDİ

Mahkemenin, kapasite artışı için açtıkları davayı reddettiği açıklayan Oya Otyıldız, karara itiraz edeceklerini söyledi. İZSU’nun da davaya çevreciler lehine müdahil olduğunu vurgulayan Otyıldız; “ Alanda yapılan inceleme sonucu ve alınan numunelerin analiz sonuçları ile ağır metal kirliliği tespit edilen 107 sayfalık bilirkişi raporuna karşı, sadece ÇED raporu ve davalı tarafın sunduğu dilekçelere dayanan hiçbir bilimsel inceleme ve değerlendirme içermeyen, İzmirli olmayan bilirkişilerin 7 sayfalık raporuna elbette itirazlarımızı yaptık ama Mahkeme dikkate almamış olacak ki kapasite artırımı ÇED olumlu belgesinin iptali istemimizi bu kez reddetti. Ortada kendi alanlarında uzmanlıkları tartışılmayan İzmirli bilirkişilerin hazırladığı, ağır metal kirliliğini gösteren bilimsel bir rapor var. Mahkemenin bu kararı bilimsel raporları, bilim insanlarımızın yetkinliğini yok saymak mıdır? Üstelik bu rapor tesisin mevcut çalışma durumundaki değerlendirmeleri gösteriyorken, kapasite 2 kattan fazla arttırılınca bu kirlenmenin artacağı, Arsenik ve diğer ağır metallerin sularımızı kirleteceği gerçeğini yok mu sayacağız. Ağır metaller vücuttan atılamaz, vücutta birikerek başta farklı sistem kanserleri olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar” dedi.

Ortak mücadele zamanı

İzmir'in kanser kenti olmasına sessiz mi kalacağız, diye soran Otyıldız, İzmir’in su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması süreçlerinde karanlık bir tablo ile karşı karşıya olduklarını savunarak şunları söyledi: “Tahtalı ve Gördes kaynaklarından su temin eden İzmir için; kentin su ihtiyacını karşılayan havzalarda kirlenme baskısı artarak devam etmektedir. Bu altın madeni işletmesi kapanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm İzmirlileri, İzmir Milletvekillerini, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşları bu sürece sahip çıkmaya, kentimizin geleceğine sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

http://ajans.dha.com.tr/images/videos/2017_11/2017_11_08/1750622/izmir_efemcukuru_davasinda_ikinci_bilirkisi_raporuna_yapilan_itiraz_reddedildi.mp4