Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını yıllar önce planladığı dört baraj için istenen planlama revizyonu yapıldığı halde 2013 yılından bu yana Ankara’dan ses çıkmıyor

Engin YAVUZ - İzmir’in 2050 yılına kadar su ihtiyacının karşılanması için 15 yeni baraj yapımı için hazırlıklara başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini yıllar önce hazırladığı Çamlı, Alionbaşı, Değirmendere ve Bostanlı barajları için 2013 yılından bu yana Ankara’dan bir yanıt gelmedi.
Kenti muhtemel bir “susuzluk tehlikesiyle” karşı karşıya bırakmamak için yıllar önce Çamlı, Değirmendere, Alionbaşı ve Bostanlı barajlarının yapımını planlayan İZSU Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘şartların değişmesi’ gerekçesiyle dört barajın projelerinde istediği revizyonları 2013 yılında 3 milyon 773 bin liralık harcama ile tamamladı. İZSU yetkilileri o dönemde, “Çamlı Barajı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na daha önce yaptığımız ÇED başvurusu süreci kaldığı yerden devam edecek. ÇED onayı alındıktan sonra uygulama projelerini hazırlayacağız. Bostanlı ve Değirmendere barajları planlama raporu revize edildi. Uygulama projeleri hazırlanıyor. Alionbaşı Barajı’nın planlama raporu da revize edildi. Yaz aylarına doğru uygulama projesi için ihaleye çıkacağız. Uygulama projelerini elde ettiğimizde, 4 barajın yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz” demişlerdi.

“ORAYA RUHSAT VERMEZDİM”

Ancak 2013 yılından bugüne kadar yalnızca Çamlı Barajı ile ilgili durum netleşti. Bu gelişmeyi bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı aziz Kocaoğlu, muhtarlar toplantısında, “Ben oraya altın arama ruhsatı vermedim. Devlet Su İşleri  ‘Baraj yapmayacağım, önce altını çıkarsınlar gitsinler, sonra izin vereceğim’ diyor. Oysa burası, Yarımada’nın su ihtiyacını karşılayacak en büyük kaynak. Altın arandığı sürece baraj yapılmayacak diyen Devlet Su İşleri  ile görüşüyoruz. Biz işin ucunu  bırakmıyoruz; DSİ de bırakmıyor. Bana kalsaydı, ben barajı yapardım. Oraya da altın ruhsatı vermezdim” diyerek açıkladı.
2013 yılından bu yana Ankara’da bekleyen projelerden Çamlı Barajı, yılda 15 milyon metreküp su tutma kapasitesiyle yaklaşık 300 bin nüfusun su ihtiyacını, Değirmendere Barajı, 4 milyon metreküp su tutma kapasitesiyle 80 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak, Bostanlı Barajı’ndan yılda ortalama 2.3 milyon metreküp su edilecek ve Karşıyaka’nın içme suyu ihtiyacının karşılanmasına destek sağlanacaktı. Narlıdere Alionbaşı Barajı da 2.3 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacaktı.