Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) "Kovid-19 İşçileri Nasıl Etkiledi?" alan araştırması, salgının işçilerin işi, geliri ve sağlığı üzerindeki çok boyutlu olumsuz etkilerini ortaya koydu. Araştırmaya göre, Kovid-19 döneminde işçilerin gelirleri azaldı, çalışma biçimleri değişti. Başta borçluluk olmak üzere ekonomik zorlukları arttı. Bulgular ayrıca işçilerin salgına ilişkin derin kaygılarını da yansıttı. İşçilerin ezici çoğunluğu kendilerinin ve işlerinin tehlike altında olduğunu belirtti. Araştırma, kadın işçilerin ve özel sektör işçilerinin salgından daha ağır biçimde etkilendiğini ortaya koydu. Sendikalı işyerlerinde salgının yarattığı olumsuzlukların varlığının, sendikasız ve kayıt dışı işyerlerinde çok daha vahim olduğu belirlendi.

ÇALIŞMA BİÇİMLERİ DEĞİŞTİ

Araştırmada, “  İşçilerin yüzde 63’ünün çalışma biçimi değişti. İşçilerin yüzde 41’inin çalışma süresi Kovid-19 nedeniyle azaldı. Özel sektörde işçilerin yüzde 76’sının çalışma biçimi Kovid-19’dan etkilendi. İşçilerin yüzde 23’ü kısa çalışma yaptı. Özel sektörde işçilerin ise yüzde 37’si kısa çalışma yaptı. İşçilerin yüzde 19’ü işe dönüşümlü gidip geldi. İşçilerin bir bölümünün ücret, bir bölümünün ise fazla çalışma ve sosyal haklarında kayıplar yaşandı. Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 36’sı ücret ve gelir kaybı yaşadı. İşçilerin yüzde 40’ı daha ucuz besinlere yöneldi” ifadeleri kullanıldı.

İSTİHDAM KAYBI 13 MİLYON

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu raporla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Salgın nedeniyle istihdam ve iş kaybı 13 milyon düzeyine ulaştı. Geniş tanımlı işsizlik ve istihdam kaybı oranı yüzde 39’a ulaştı. Salgın büyük bir istihdam depremine yol açtı, yüzlerce işyeri kapandı. Salgın yalnızca işsizliği değil aynı zamanda gelir eşitsizliğini, toplumsal adaletsizliği ve yoksulluğu daha da artırdı ve artırmaya devam ediyor. DİSK üyesi işçilerin yüzde 36’sı ücret veya gelir kaybı yaşadı. Ücret kaybı yaşayan DİSK üyesi kadınların oranı erkeklerden daha fazla gerçekleşti. Kadınların yüzde 47.7’si ve erkeklerin yüzde 34.2’si ücretini, fazla çalışma ücretini veya sosyal ödemelerini eksik aldığını veya hiç alamadıklarını belirtti. Salgına karşı akıl ve bilimle mücadele edilmeli ve işçilerin ve çalışanların yaşadığı kayıpları giderecek sosyal ve ekonomik önlemler acilen alınmalıdır.”