Haber/ Gökçe ADAR

Türkiye'de ilk korona virüsün görüldüğü andan itibaren uzmanlar ve yetkililer vatandaşa evde kal çağrısı yaparak, kişilerin salgın dolayısıyla evden dışarıya çıkmamalarını söylemişti. Öyle ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada vatandaşların dışarıya çıkmamaları için katı tedbirlerin alındığını ve bazı yasaklamaların getirildiğini vurgulamıştı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Hilal Susuz, bu durumun, bitmek bilmeyen kadın cinayetlerini artırdığını ifade ederek, salgın sürecinde kadınları şiddetten koruyacak acil önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Susuz, "Evde kalmak, kadınları elbette salgından koruyor ancak ne yazık ki erkek şiddetinden korumuyor" dedi.

20 Kadın canından oldu

Korona virüsün Türkiye'ye yayılmaya başladığından beri 20 kadının öldürüldüğünü söyleyen Susuz, şöyle konuştu: “Bu kadınların 13'ü evlerinde öldürüldü. 'Evde Kal' çağrısı, kadını korona virüsten koruyabilir ama erkek şiddetini daha çok yaşamalarına sebep oluyor. Peki bu kadınlar nasıl korunacak? Başka ülkeler bu konuyla ilgili yasalar getirirken, bizde böyle bir durum söz konusu değil. Acil durum planı şart. Salgın döneminde bu konuyla ilgili özel bir yasa, özel bir adım bekliyoruz.” Susuz, kadınların yaşadıkları şiddet sonrası başvurabilecekleri kuruluşlara kolay erişmeleri gerektiğinin altını çizerek, dijital ortamın yaratılması gerektiğini söyledi.

Ev de güvenli değil

Kadınların evden çıkamadığı için polise gidemedikleri ve darp raporu alamadıklarını hatırlatan Susuz, evde kal çağrısı sonrası kendilerine ulaşan şiddet gören kadınların sayısında artış yaşandığını söyledi. Kadınlar için evde kalmanın güvenli olmadığının anlaşılması gerektiğini vurgulayan Susuz, "Yetkililerin şiddete uğrayan kadınların yanlarında olduklarını söylemeleri, onları cesaretlendirmeleri lazım. Biz salgın döneminde kadınların ne yapması gerektiğini anlattığımız bir klavuz yayınladık. Bu klavuz içerisinde, kadınlar için evin ne anlama geldiğini, kadınların acil durumda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini hatırlattık. Kadınlar, 155, 156, 183 gibi numaralar ve 0212 912 4243 numaralı destek hattını arayabilir” diye konuştu. 

Federasyon da taleplerini iletti

Öte yandan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ise, aile içi şiddetle mücadele kapsamında Acil Yardım Hattı'na gelen çağrılar doğrultusunda, ev içi şiddetle mücadelesi için salgın döneminde acil tedbirlerin alınması için açıklama yaptı. Federasyonun taleplerinin bazıları şöyle: "Hastanelerin doluluğu ve kapasitesi göz önünde bulundurularak her ilde şiddete uğramış kadınların başvurabileceği bir hastanenin belirlenmesi ve duyurulması gerekmektedir. Kolluk kuvvetleri, ilgili kanunu eksiksiz uygulamalı, Alo 183 etkin bir şekilde kullanıma sokulmalıdır. Şiddete uğramış kadınların güvenliğini ve sağlığını garanti altına alacak protokoller içeren acil durum planları yapılmalıdır. Şiddet mağduriyeti sonucu yeni bir hayata başlayan kadınlar için ayrı bir destek paketi açıklanmalı. İlan edilen Pandemi Kurullarına sahada şiddet çalışan kurumlarında dahil edilmesi gereklidir."