Haber / Didar DEMİRCİ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığına, Dekanlığa ve Rektörlüğe ‘mobbing’ iddiasıyla dilekçe veren DEÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik hakkında iftira suçlamasıyla üniversite tarafından soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sonucu Danıştay Birinci Dairesi, Çelik hakkında iftira suçunu işlemediğine karar verdi.

ÖNLEM ALINMASINI İSTEDİM

Fakülte yönetimine ve Rektörlüğe kendisine yönelik mobbing faaliyetleri yürütüldüğüne ilişkin dilekçe verdiğini söyleyen Doç. Dr. Çelik, “Mobbing faaliyetlerine ilişkin önlem alınmasını istedim. Çünkü aynı kişiler yönetim kurullarında ve yöneticilik pozisyonlarında kalmaya devam ediyor ve bir sonraki yıl kadro bekliyordum. Bu beklentimde bir sorunla karşılaşmak istemediğim için bu dilekçeleri verdim. Ancak karşılığında hakkımda hem ceza hem disiplin soruşturması açıldı. Mesnetsiz, dayanaksız suç ithamında bulunduğumu söylediler” diye konuştu.

YARGI İPTAL ETTİ

Fakültedeki mevcut sorunlara dikkat çekip dilekçe verdiğini ve bu dilekçenin tarafına ceza soruşturması ve ‘iftira atmakla suçlanmak’ olarak geri döndüğünü belirten Çelik, ‘Rektörlüğün ilk önce benim iddialarımı ve sunduğum delilleri araştırmaları gerekiyordu. Ancak, bana ‘mesnetsiz, dayaksız suç isnadı ve iftira’ iddialarıyla ceza soruşturması açtılar. Bunun sonucunda DEÜ’nün aldığı ceza kararını Danıştay, hukuka aykırı bularak iptal etti. Yani Danıştay, iddialarımı soruşturmaya gerek duymadan hakkımda verilen cezayı hukuka aykırı buldu” sözlerini kaydetti.

CEZA DANIŞTAY’DA BOZULDU

Söz konusu yargı sürecinde 2021/1101 sayılı Danıştay Birinci Dairesi kararında, şu ifadelere yer verildi:

“Dosyanın incelenmesinden, şüpheli Bilgin Çelik'in verdiği dilekçelerin iftira suçuna vücut verecek bir niteliğinin bulunmadığı, bu dilekçelerde şüphelinin şahsi kanaat ve düşüncelerini dile getirdiği, Türk Ceza Kanununun 267’nci maddesine göre iftira suçunun oluşabilmesi için mağdurun isnat edilen fiili işlemediğinin, hakkında yürütülecek bir soruşturma veya kovuşturma sonucunda ortaya konulması gerektiği, olayda ise, iftira suçunun unsurlarının oluşmadığı, bu nedenlerle mevcut delillerin, atılı suçlardan dolayı şüpheli Bilgin Çelik hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından, itirazın kabulü ile şüphelinin lüzum-u muhakemesine ilişkin Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Yetkin Kurulun 6.5.2021 tarih ve 2021-11 sayılı kararının bozulmasına, atılı suçlar nedeniyle Bilgin Çelik’in men-i muhakemesine, dosyanın karar ekli olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne, kararın bir örneğinin itiraz edene gönderilmesine 14.9.2021 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.”