Özel/Gökçe ADAR
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Bilgin Çelik, 3 Eylül 2019 ve 9 Eylül 2019 tarihli dilekçesinde; DEÜ Edebiyat Fakültesi’nde yönetimde yer alan belli bir grubun kendisine mobbin yaparak, organize mobbing faaliyeti yürüttüğünü ileri sürdü. Çelik’in dilekçeleri sonrası DEÜ yönetimi, hakkında soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında Çelik’e disiplin cezası ve 1/8 maaş kesme cezası verildi. Cezayı kabul etmeyen Çelik, avukatı Ozan Karakaya aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı.

ŞİKAYET HAKKI’
İzmir 2’inci İdare Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme heyeti Çelik’in yazdığı dilekçelerin disiplin ve maaş kesme cezasına konu olmayacağına hükmetti. Kararda, “Davacının şikayet hakkı kapsamında yaptığı başvuru bir disiplin ihlali olarak değerlendirilemeyeceğinden dava konusu işlemde bu yönüyle de hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Davacının başvurusunun şikayet hakkı kapsamında olduğu, bu hakkını kullanması nedeniyle disiplin cezasıyla cezalandırılamayacağı, bunun yanı sıra davacıya usulüne uygun olarak savunma hakkı verilmediği göz önüne alındığında, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

FAİZİYLE ÖDENECEK
Ayrıca mahkeme heyeti, Çelik’e kesilen maaş kesme cezasını da iptal etti. Kararda, “Dava konusu işlem hukuka aykırı bulunduğundan işlem nedeniyle davacının aylıktan kesilen tutarın kesinti tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, davacının aylık maaşından kesilen tutarın kesinti tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine oybirliğiyle karar verildi” denildi.