Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmirli depremzedelerin, Cumhurbaşkanı’ndan 3 önemli talebi olduğunu dile getiren İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, 8,5 aydır sorunlarının çözülmesini beklediklerini söyledi. Özkan, “Depremzedeler, yüzde 30 emsal artışı, 2 yıl ödemesiz sıfır faizli 18 yıllık kredi desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin orta hasarlı yapıları kurtaracak Dünya Bankası kredisinin onaylanmasını istiyor” dedi.

'NEFES ALDIRACAK'

Orta hasarlı binaların yapımı için Dünya Bankası’nın vereceği 330 milyon dolarlık kredinin 2 aydır Cumhurbaşkanından onay beklediğini hatırlatan Özkan, “Bu kredinin onaylanması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da. Büyükşehir’den aldığım bilgiye göre 2 aydır bu kredinin onayı bekleniyor. Cumhurbaşkanımızın bunu onaylayacağı kanaatindeyiz. Zaten aksini düşünmek istemiyoruz. Sadece bize öncelik vermesini istiyoruz” diye konuştu. Proje alanındaki ve rezerv alandaki inşaatların devam ettiğini, proje alanındaki evlerin Eylül ayında teslim edilebileceğini dile getiren Özkan, proje alanı dışında kalan orta hasarlı binalarda henüz bir çivi bile çakılmadığına dikkat çekti.

'CEPTEN ÖDÜYORLAR'

Depremzedelerin kentsel dönüşüm kredisi yerine, desteklenecekleri bir krediye ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Özkan, “Biz istiyoruz ki kentsel dönüşüm kredisi şeklinde değil de sıfır faiz oranlı 2 yıl geri ödemesiz 18 yıllık bir destekleme kredisi şeklinde, kredi imkanı sağlansın istiyoruz. Neden 2 yıl geri ödemesiz? Devletimizin verdiği 13 bin liralık destek vardı, Büyükşehir’in 10 bin liralık desteği vardı. Bunlar bitti. Şimdi kirada oturan insanların hepsi kiralarını kendi cebinden ödemek zorundalar. Eğer bize sıfır faizli, 2 yıl ödemesiz bir kredi verirlerse bizler eşimizden dostumuzdan aldığımız borçları da bu 2 yılda öder, sonra da devletimize olan borcumuzu öderiz” şeklinde konuştu. Özkan, depremzedelere yüzde 30 emsal artışı verilirse evlerin maliyetlerinin düşeceğini ve depremzedelerin üzerindeki yükün hafifleyeceğini dile getirerek, “Eğer bize yüzde 30 oranında emsal artışı sağlarlarsa evlerin maliyetleri de düşer. Torba yasayla beraber sadece İzmir’deki depremzedeler için yüzde 30 emsal artışını meclisten geçirirlerse, 450 bin liralık maliyet 150 bin civarına düşer. Emsal artışıyla gelen katları biz müteahhitte verebiliriz. Bize kalan 150 bin lirayı da devletimiz bize kentsel dönüşüm kredisi adı altında verirse ama bunu kentsel dönüşüm kredisi değil de destekleme kredisi olarak verirse o zaman biz de sinemize çeker öderiz. Bizim de evimiz yenilenmiş olur” dedi. 

Soyer: 2 aydır onay bekliyoruz

‘Yeşil, Dayanıklı ve Kapsayıcı Acil İmar Projesi’ adı altında Dünya Bankası’yla 250-340 milyon ABD doları tutarında kredi sağlanmasına yönelik çalışma başlattıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanına seslenerek, “Bilindiği üzere depremde İzmir’de 111 bina çöktü veya yakın zamanda çökme tehdidi altındaydı. 10 binin üzerinde bağımsız birime tekabül eden 960 bina orta ve ciddi hasarlı olarak belirlendi. 5 binin üzerinde bina, 55 bin bağımsız birim düşük hasarlı statüde. Depremden etkilenen hasarlı binaların gerekli onarımlarını, yapısal güçlendirmelerini ve bazı durumlarda yıkımı ve imarını desteklemek için bir destek paketi geliştirmek istiyoruz. Dünya Bankası yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda söz konusu finansmanın kullanılabilmesi için 2 aydır onay bekliyoruz” dedi.