Özel/Didar DEMİRCİ
İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından yerinde ve rezerv alanda dönüşüm projeleri başlatılmıştı. Deprem sonrası yaklaşık iki yılın ardından hak sahiplerine önümüzdeki 10 gün içerisinde konut ve işyeri teslimleri yapılacak. Ancak proje alanlarındaki konutların 5 katla sınırlı kalması nedeniyle mağdur olan 25 vatandaş hala daha haklarını alacakları günü bekliyor. Mağdur olan 25 vatandaşın konut talebinin karşılanması için AKP Grubu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne önerge vermişti. Bayraklı’da 1. Proje Alanı'nda kalan, TEİAŞ’a ait olan ve ‘trafo alanı’ olarak bilinen arsaya konut imarı verilmesini talep eden önergenin oy çokluğu ile reddedilmesi üzerine mecliste çıkan tartışmalarda AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, proje alanlarında yapılan hatayı kabul ederek çözüm istedi. Proje alanı mağduru 25 depremzedenin sorunu yine askıda kalırken, bir yandan da mecliste ‘popülizm’ tartışmaları alevlendi.

HIZAL: KABUL EDİYORUZ
Proje Alanı Mağdurları Platformu’nun çözüm için sunduğu trafo alanının konut imarı alması için meclise önerge sunan AKP Grubu’nun önergesi, oy çokluğu ile reddedilince AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal tepki gösterdi. Mağdur olan kişilerle defalarca görüştüğünün altını çizen Hızal, “Siyaset cesaret işidir. Eğer bir mağduriyet varsa, bir yanlış ve eksiklik varsa, onun müsebbibi bensem, onu düzeltmek için cesurca bu önergeyi veririm. Sıfır mağduriyet için yapılmış bir organizasyon ama birtakım eksiklikler oldu. Bu eksikliklerin giderilmesi için elinizi taşın altına sokun, hep beraber yapalım bu işi” dedi.

Bayraklı’da deprem bölgesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bir yılda yaklaşık bin 700 konut yaptığını hatırlatan Hızal, “Şimdi bu bin 700 konutta birtakım problemler yaşandığını kabul ediyoruz. Eksiklikler yaşandığını da kabul ediyoruz. Sıfır sorun, sıfır mağduriyet için mücadele ediyoruz. Bu sorunları sıfıra indirmek için bir önerge hazırladık ve bunu meclise divana sunduk. Siz de bunun komisyona gönderdiniz. Önergede bir eksik varsa düzeltilsin” sözlerini kaydetti.

'POPÜLİZM YAPIYORLAR'
AKP Grup Başkan Vekili Hızal’ın konuşmalarının ardından önergenin kabul edilmemesine ilişkin açıklama yapan CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, önergenin hukuka ve imar yönetmeliğine uygun olmadığını belirtti. Hızal’ın ‘popülizm’ yaptığını öne süren Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Kendi yaptığınız bu hatayı yine kendi imkanlarınızla çözün. Bu durum merkezi hükümetin tercihinden kaynaklandıysa, çözmek de onlara düşer. İBB Meclisi'ne bu önergeyi getirip, 'Bakın biz sizin için çalışıyoruz. Bunlar sizin derdinizi çözmüyor' demek en hafif tabiriyle popülizmdir. Herkes neyi neden yaptığını bilsin. 8 katı 5 kata indirdiğinizde depremzedeler sizi defalarca uyardı. 'Bu kadar azalttığınız yerde bazıları konutsuz kalacak' dediler. 'Hayır kimseyi mağdur etmeyeceğiz' dediniz. O proje alanlarının tamamının yetkisi ve sorumluluğu sizde. 25 kişi hakkını istiyor. Sizin yaptığınız haksızlığı sizin gidermenizi istiyor.”

'Çözüm yok siyaset var'
Proje Alanı Mağdurları adına gazetemize konuşan 1. Proje Alanı hak sahibi Mehmet Kütük, önerge tartışmasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Kütük, bakanlığın ve TOKİ’nin TEİAŞ’a ait olan ‘trafo alanının’ kendilerine verilmesi halinde oraya hem yeşil alan hem de konut yapabileceklerini söylediğini belirterek, “Ortada suçlu aradılar. Olay siyasileşti. Özgür Hızal beklemediğimiz bir hamle yaptı. Biz suçlu aramıyoruz. 'Biz bir yanlış yaptık ama yanlışı yanlışla düzeltmeyin. Verin oradan bir alan ve insanların mağduriyeti kalksın' dedi. Neden böyle bir şey oldu, bilemiyorum” diye konuştu.