Haber / Didar DEMİRCİ

Metro A.Ş.’nin toplu sözleşme ile ilgili yapmış olduğu kamuoyu bilgilendirmesini yalanlayan Demiryol İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “13 Ekim 2021 tarihinde Mertro A.Ş. yönetimi ve üyesi olduğu SODEMSEN yetkililerinin katılımı ile Metro A.Ş. merkez binasında yaklaşık 7 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Bu süre içerisinde her iki taraf da tekliflerini karşılıklı tartışıp revize etti. Ancak bir sonuç alınamadı” dedi.

HEDEF GÖSTERİLİYORUZ

Metro A.Ş.’nin, “Kalan maddeler üzerine müzakereler sürdürülürken ve işveren tarafça teklifler olumlu yönde revize edilmeye devam edilirken, işçi sendikası sunmuş olduğu taslak dışında hiçbir teklife açık olmadıklarını beyan ederek toplantıyı sonlandırmıştır” ifadesine dikkat çeken Giral, “Bu açıklama kamuoyunu yanıltmaya yönelik olup, sendikamızı ve metro A.Ş.’de çalışan 627 üyemizi İzmir halkına hedef göstermiştir. Grev tarihinin uygulamasına daha 8 gün varken, böyle bir açıklama yapılmasına anlam verilememiştir” dedi. Giral, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önümüzdeki günlerde konuya el atmasını beklediklerini dile getirerek, “Devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde Demiryol- İş Sendikası olarak yasal sürelerin tamamını barışçıl yollardan ve uzlaşmacı bir tutumla masada anlaşmak üzere kullanmış bulunmaktayız. Sürecin başladığı günden itibaren, tüm iyi niyetimizle sürdürdüğümüz görüşmelerde, 21 yıldır düşük ücretle emek sömürüsü yapan Metro A.Ş. yönetimi maalesef masaya Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in iradesini yansıtmamış, tam aksine ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesinin altının boş bir ifade olduğu tavrını sergilemiştir. Metro A.Ş. yönetiminin ‘taslak dışında hiçbir teklife açık olmadığımızı’ belirten ifadesi gerçekleri yansıtmadığı gibi doğruluk payı da yoktur. Öyle olsaydı 69 maddelik toplu sözleşmenin 60 maddesini nasıl taraflarca imza altına alındığını tüm kamuoyu önünde Metro A.Ş. yönetimine sorulmasını talep ederiz” şeklinde konuştu.

SUÇLAMALARI REDDEDİYORUZ

‘Toplu sözleşme masasını terk ettiler’ suçlamasını da kabul etmediklerini dile getiren Giral, “Tarafımıza yapılan bu suçlamayı reddediyoruz. Bir kez daha bildirmek isteriz ki her zaman ezilenin ve emekçinin yanında durmayı tek ilke sayan Demiryol- İş Sendikası ve temsil ettiği Metro A.Ş. işçisi ile İzmir halkını mesnetsiz ve asılsız iddialarla karşı karşıya getirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur” sözlerini kaydetti. Giral, “Tek amacımız emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımızın geleceği için insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürmek için kısacası yaşayabilmek için, temsil etmekten onur duyduğumuz Metro emekçisinin ücretlerinin ve çalışma koşullarının düzenlenmesinden başka bir şey değildir” dedi. Son olarak İzmirlilere de çağrıda bulunan Giral, Metro A.Ş. yönetiminden gelen açıklamalara inanmayarak mücadelelerine destek olmalarını söyledi.