Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüs salgını sağlığın yanı sıra bir de ekonomik açıdan tüm dünyayı zorlamaya devam ediyor. Küresel ekonomik etkisinin en derin hisseden küçük esnaf ise devlet desteği bekliyor. Salgından etkilenen sektörlerden biri de kırtasiyeciler oldu. Okulların uzaktan eğitime geçmesinin alışveriş ihtiyacını azalttığını, vatandaşın kemer sıkmaya başladığını vurgulayan Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, kırtasiye esnafının kepenk kapama noktasına geldiğini, temel ödemelerini yapamadıklarını söyledi.

Yaraya merhem olsun

Esnafın ay sonundaki ödemelerini yapmakta zorlandığını, bir çoğunun kapanmanın ve iflasın eşiğine geldiğini dile getiren Demir, Anayasa'nın 173’üncü maddesi gereği devletin küçük esnafı desteklemesi gerektiğini hatırlattı. Demir, “Kredi kullanmak zorunda kalan, sicili temiz olan üyelerimiz bile ödemelerini yapamayınca kredi notu düşecek. Buradan beklentimiz, Devletin Anayasanın 173’üncü maddesine dayanarak küçük esnafa katkı koymasıdır” dedi. Demir, kırtasiyeci esnafının gücü nispetinde 15 bin, 20 bin, 30 bin gibi hibe desteğinde bulunulabileceğine dikkat çekerek, “İlk iki yıl veya bir yıl ödemesiz, uzun vadeli 5 yıl 6 yıl ödemeli; 0 faizli KOSGEB’ten ya da 0 faizli kredi imkanı sağlanabilir. Hadi diyelim bu olmadı, veremediniz; yüzde 4- 4,5 gibi esnaf kefaletin kullandırdığı krediler gibi düşük faizli kredilerle esnafın desteklenmesi sağlanabilir” önerisinde bulundu.

Ödeme yapamıyoruz

Demir, kepenk indirme noktasına geldiklerinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: “İşyerlerimizde topladığımız paralar, kiramıza yetmiyor. İnsanlar kirasını, çekini, senedini ödeyemiyor. Elektriğini, suyunu ödeyemiyor. Vergisini, SGK’sı varsa onu ödeyemiyor. Ciddi sabit ödemelerimizi, ödeyemiyoruz. Stoklar şişti, stok maliyetimiz çok yükseldi. Biz acilen devletten destek bekliyoruz. Durumumuz hakikaten iç açıcı değil, toplumsal bir yara haline geldik. Bu yaraya merhem olacak yer de Ankara! Kiramıza, çekimize, senedimize devletten destek istiyoruz. Ay sonunda üyelerimizin çekleri karşılıksız yemesin, devlet önlem alsın, kırtasiyeci esnafımızın senetleri protesto olmasın, eylül ayından yıl sonuna kadar devlet destek versin istiyoruz.”

Ucuz ürün diye tercih etmesinler

Market zincirlerinin kar etmek amacıyla belirli dönemlerde mağazalarına kurdukları stantlara dikkat çeken Demir, “Salgın öncesinde yaz tatillerinde yaptığımız ciroları bile yakalayamıyoruz. Bunun yanında zincir mağazalarda, kalitesiz, ucuz ve fason imal edilmiş ürünlerden de kaynaklı, onların haksız rekabetiyle karşı karşıyayız. Oradaki ürünlerin fiyatları cazip geliyor elbette ki, ancak ürünler kalitesiz” dedi.