Aliağa’daki iki ayrı termik santral hakkında mahkemelerin verdiği iptal kararlarını paylaşan ve önemli bir kirlilik kaynağı olan İzdemir Enerji II termik santralinin mahkeme kararlarını umursamadan çalışmaya devam ettiğini aktaran İzmir Barosu önderliğindeki kuruluşlar, her iki mahkeme kararında da, termik santral projelerinin bütün olarak ve kül ve cüruf atıklarıyla bölgenin orman varlığı, faunası, tarım alanlarında yaratacağı çevresel olumsuz etkilere dayandığını vurguladı.

Kötü örnek oluyor

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi, EGEÇEP (Ege Çevre Ve Kültür Platformu), Ekoloji Kolektifi Derneği, Kıyı Ege Belediyeler Birliği, Foça, Karşıyaka ve Menemen Belediye başkanlıkları, Menemen Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Koop., Menemen Minibüsçüler Odası, Menemen Sanatkarlar Esnaf Odası, Menemen Esnaflar Odası, Menemen Şoförler Otomobilciler Odası, Menemen Ticaret Odası, Menemen Ziraat Odası ve davacı vatandaşlar adına açıklamayı okuyan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Çevre sağlığını, canlı yaşamını, hukuku yok sayan bu olumsuz örnek, yeni yeni kirletici tesislerin önünü açmaktadır. Halen faaliyete devam eden kirletici endüstri tesisleri nedeniyle Aliağa’nın ve bölgenin sağlıklı yaşamı tehdit altındadır. Böylelikle bölge, denizi, kıyıları, ormanları ve tarım alanları, insanları ve diğer canlılarıyla sessiz ölüme mahkum edilmiş durumdadır” dedi.

Çağrıda bulunuldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Valiliği ile diğer görevli kamu kurum ve kuruluşlarına seslendiklerini ifade eden Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görevinizi yapın. Mahkeme kararlarını derhal ve eksiksiz uygulayın. Aliağa’daki hukuksuz olarak çalışan termik santrali kapatın. Yeni kirletici faaliyetlere izin vermeyin. Aliağa, Bozköy, Yeni Foça, Menemen Hava Ölçüm İstasyonları verilerini açıklayın. İzmir milletvekillerine sesleniyoruz; Aliağa’nın çevre karnesinin çıkartılması, alınacak önlemleri araştırmak ve tespit etmek için meclis araştırması isteyin. İzmir’in yerel yönetimi için 31 Mart seçimlerinde aday olanlara sesleniyoruz; Aliağa’dan kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için ne yapacağınızı açıklayın. İzmirliler! Siz hayır derseniz, kimse sizin sağlığınızı hiçe sayamaz. Bugünümüz ve geleceğimiz için sessiz kalmayın, itiraz edin, sağlıklı ve dengeli yaşamı savunma mücadelemizde yanımızda olun.”