Haber/ Gökçe ADAR

Önceki yıllarda Alsancak'ta bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yıkımını engellemek isteyenlere 'yeniden yapılacağı' sözüne karşılık yıllardın tek bir çivi bile çakılmazken, kentin mimari mirasları arasında olan Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile hemen bitişiğindeki Resim ve Heykel Müzesi için de tehlike çanları çalıyor. İzmir'deki Cumhuriyet Dönemi yapılara karşı tüm ülkeyi birlikte karşı durmaya çağıran Mimarlar Odası İzmir Şubesi, depreme dayanaksız olduğu belirtilen tüm bu yapıların günümüz imkanlarıyla güçlendirilmesinin çok kolay olduğunu vurguladı. Çeşitli sivil toplum örgütleri yaptıkları açıklamalarda Alsancak'taki Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yok edilmesi henüz hafızalardan silinmemişken Resim ve Heykel Müzesi gibi Ulusal Mimarlık Ödülü alan bir yapının kültür varlığı olarak değerlendirilmesi ve korunması gerekirken yıkılmak istenmesine anlam veremediklerini belirtti.

'İZMİR'E İHANETTİR'

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Banu Aydın, AKM'nin İzmir İl Emniyet Müdürlüğü binası yapılmasına ne hukuki ne de teknik anlamda imkan olmadığını belirtirken AKM'nin proje müellifi 85 yaşındaki Mimar İnal Göral da, ömrünün sonuna dek böyle bir dönüşüme izin vermeyeceğini vurguladı. Hem AKM hem de Resim ve Heykel Müzesi'nin SİT alanı içinde olduğunu söyleyen Aydın, “Tüm İzmir kamuoyunu, İzmir Büyükşehir Belediye binası ile başlayan, Resim ve Heykel Müzesi ve Atatürk Kültür Merkezi ile devam eden Cumhuriyet dönemi yapılarının yıkım kararlarına karşı durmaya çağırıyoruz. Kentimizdeki kültür yapılarını korumak tüm İzmirlilerin görevidir. Bu yapıların üstlendikleri misyonun devamlılığı sağlanmalıdır. Bunun aksini düşünmek bile İzmir'e ihanettir” ifadelerini kullandı.

'UTANÇ VERİCİ'

Diğer yandan Doğa Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Karaçorlu da, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılacağı belirtilen Resim ve Heykel Müzesi'nin sonunun GSF gibi olmamasını istedi. Aynı zamanda Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı da olan Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kentin en önemli yerlerinden Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yıkıldı. Oysa fakülte güçlendirilerek yeniden yaşatılabilir ve gelecek nesillere aynı içerikler üreten bir yer olarak teslim edilebilirdi. Biz o yıllarda da çok basın açıklaması yapmamıza, konuyu gündeme getirip tepkimizi dile getirmemize rağmen kimse sesimize kulak vermedi ve bir miras yok oldu. Şimdi aynısını Resim ve Heykel Müzesi için yapacaklar” dedi. Güçlendirme çalışmalarını yapmak yerine bir mirasın yok olmasına göz yumulacağını sözlerine ekleyen Karaçorlu, bunun İzmir için çok acı ve utanç verici olduğunu kaydetti.

'İZİN VEMEYECEĞİZ'

İzmir Devlet Tiyatrosu, Sabancı Kültür Merkezi, İzmir Halk Kütüphanesi, Resim Heykel Müzesi ve Atatürk Kültür Merkezi gibi binalara dokunulmaması gerektiğini söyleyen Karaçorlu, bir araya geldikleri diğer çevre platformlarıyla konuyu yargıya taşıyacaklarını da söyledi. Karaçorlu, “Biz elimizden geldiğince kentimizde kent suçunun işlenmesine karşı çıkıp, sessiz kalmayacağız. Resim ve Heykel Müzesi'nin tıpkı GSF binası gibi yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bu kadar güçlendirme çalışmaları gündemdeyken, bir mirasın kaybolmasına göz yummayacağız. Eğer bu yanlıştan dönülmezse gerekeni yapacağız” diye konuştu.