İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Özdere'de bulunan Çukuraltı Sahil Projesi, Menderes Belediyesi ile Temiz İzmir Derneği arasında kriz yaratmaya devam ediyor.

Haber / Umut KARAKOYUN
Derneğin, imar planlarının iptali için açtığı ve kazandığı davanın ardından bir üst mahkemeye başvuran belediyeye, buradan da ret yanıtı geldi. Bunun üzerine devreye Kültür ve Turizm Bakanlığı girdi. Bakanlık, imar planları iptal edilen Çukuraltı projesi için yeni bir plan yaptı. Bakanlık, hazırladığı planın yasal dayanağı olarak 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nu gösterdi. Bakanlığın hazırladığı ve askıya çıkardığı planlara bir kez daha itiraz edeceklerini açıklayan Temiz İzmir Derneği yetkilileri, proje ihalesinin usulsüz yapıldığı iddiasıyla da savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dernek, savcıların incelemesini tamamladığını ve dosyayı İçişleri Bakanlığı'na gönderdiğini belirterek, müfettiş istendiğini duyurdu. Dernek Başkanı Nivent Kurtuluş, Turizm Bakanlığı üzerinden projenin legal hale getirmeye çalışıldığını söyledi. Ancak bu projenin Kıyı Kanunu'na aykırı olduğunu vurguşayan Kurtuluş, ayrıca üzerinde imalat bulunan yerler için yeniden plan yapılamayacağını dile getirdi.
Öte yandan İzmir Defterdarlığı da, derneğin şikayeti üzerine Menderes Belediyesi'ne ecrimisil gönderdi. Defterdarlık, belediyeden sahilin tahliye edilmesini istedi.
İmar planları için açılan ve kazanılan davanın ardından açıklama yapan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu'nun kullandığı 'Kirli dernek' sözleri üzerine bir kez daha yargıya giden Nivet Kurtuluş, Soylu hakkında basın savcılığına 'İftira ve hakaret' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.